Cele mai populare destinații pentru nomazii digitali și expați. Cum își face loc România în topuri?

nomad digital, expati, angajati, companii Foto: Dreamstime

Ai vrea să lucrezi în Bali, cu baruri pe plajă, în populare orașe europene, de vis pentru turiști, ca Lisabona sau Praga, cu vedere la Dunăre în Budapesta, în mai exoticul Cape Town sau la… București? România apare frecvent pe liste care trec în revistă destinații de interes pentru nomazii digitali, într-o perioadă în care tot mai mulți își permit și vor să schimbe biroul pe un loc cu decor mai original. România își face loc pe listele cu destinații potrivite de trai, pentru nomazi digitali sau expați, datorită costurilor ceva mai accesibile prin comparație cu alte orașe, a vitezei bune de internet, a peisajelor și a spațiilor de co-working.

În 2022, aproape 12.000 de respondenți au povestit cum este să trăiești și să lucrezi departe de casă, pentru clasamentul Expat Insider. Împreună, aceștia reprezintă un total de 177 de naționalități și locuiesc în 181 de țări sau teritorii. Opiniile adunate în cadrul sondajului conturează o imagine a ceea ce înseamnă viața de expat în prezent – și oferă, de asemenea, informații despre țările și orașele de reședință ale expatriaților din întreaga lume.

Valencia oferă expatriaților o calitate excelentă a vieții în străinătate, arată analiza, iar în Dubai, clasat pe locul 2, expatriații se descurcă ușor cu subiectele administrative. Stabilirea nu ar putea fi mai ușoară decât în Mexic, care e un oraș prietenos și ieftin, dar nesigur. Iar Johannesburg (#50), Frankfurt (#49) și Paris (#48) sunt cele mai proaste destinații din 2022.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Clasamentul primilor 10:

  1. Valencia
  2. Dubai
  3. Mexico City
  4. Lisbon
  5. Madrid
  6. Bangkok
  7. Basel
  8. Melbourne
  9. Abu Dhabi
  10. Singapore

Bucureștiul se află, în schimb, pe locul 11 din 13 cele mai bune locuri de muncă online pentru nomazii digitali în 2023 întocmit de platforma travelcontinuously.com. “Anul acesta se anunță a fi un an grozav pentru nomazii digitali, cu mai multe oportunități de a câștiga bani online decât oricând și cu tot mai mulți oameni din întreaga lume care fac pasul de a trăi viața pe care vor să o ducă”, spun autorii. Aceștia menționează că cele 13 destinații sunt “locuri care sunt deja bine stabilite, cu comunități extraordinare sau care se pare că vor exploda în următorul an”.

Pe primul loc în acest clasament se află Canggu, Bali, Indonezia. “Insula Zeilor atrage de mult timp călători și turiști, dar Canggu, cu colecția sa de baruri pe plajă, spații de coworking, cafenele șic și vile și unități de cazare la prețuri accesibile, a luat cu adevărat cu asalt lumea nomazilor. Lucrați ziua, bucurați-vă de stilul de viață de pe plajă și urmăriți apusurile de soare glorioase peste ocean, în timp ce vă amestecați cu bloggeri, YouTubers și freelanceri din întreaga lume. În timpul liber, plecați în jurul Bali, explorați nordul neatins, coasta sau mergeți mai departe, pe una dintre miile de alte insule ale Indoneziei”, sunt recomandările.

Pe locul 2 e Mexico City, Mexic. Asta cu toate că orașul are reputația pătată de incidente violente și infracțiuni legate de bande. “Turistul obișnuit nu va întâmpina niciodată aceste probleme în timpul șederii sale”, spune platforma, care susține că orașul oferă multe opțiuni excelente pentru locuri de locuit și de muncă.

Urmează Lisabona, Portugalia, care a devenit unul dintre cele mai îndrăgite locuri de refugiu pentru Nomazi Digitali din Europa. În timp ce mulți călători vor sta departe de partea de vest a continentului, deoarece caută în general prețuri mai mici, Lisabona este încă un oraș incredibil de accesibil, cu chirii și mâncare și băutură ieftine. Există o comunitate bine stabilită de bloggeri, scriitori și antreprenori online cu sediul aici, în special iarna, când în restul Europei este doar un pic prea frig.

Budapesta, Ungaria e pe locul 4 în acest clasament. Deși popularitatea Budapestei din ultimii ani a dus la creșterea prețurilor de închiriere, capitala Ungariei a rămas o destinație preferată de călătorii pe termen lung pentru a se stabili, cel puțin pentru o vreme. Budapesta are câte puțin din toate, cu o viață de noapte excelentă, faimoasele băi termale de renume mondial și o gamă incredibilă de obiective istorice de explorat. Mai oferă transport excelent, zboruri low-cost în toată Europa și produsele de bază ieftine – lăsând la o parte chiria. Budapesta oferă o gamă largă de spații de coworking, viteze de internet relativ rapide și un cost al vieții semnificativ mai mic decât cel al altor orașe europene.

Urmează Chiang Mai, Thailanda. “Chiang Mai este cel mai popular loc pentru nomazi digitali din Asia de Sud-Est și, de ani de zile, este destinația principală pentru lucrătorii online din regiune, cu o comunitate imensă și solidară de antreprenori și bloggeri care caută să se conecteze și să se ajute reciproc. Este o locație bine stabilită, dar în orașul din nordul Thailandei există tot ceea ce ați putea avea nevoie, de la apartamente excelente și mâncare excelentă, la wifi rapid și viață de noapte bună”.

Pe locul 6 în clasament urmează Taipei, capitala Taiwanului și, în ceea ce privește scena Nomadelor Digitale din Asia, aceasta este o destinație relativ neexploatată, dar care capătă amploare. Nomazii digitali vor aprecia wifi-ul foarte rapid și oportunitățile de schimburi culturale care nu se regăsesc nicăieri altundeva în Asia. Deplasarea în Taipei este, de asemenea, convenabilă – este ușor să te deplasezi fără mașină și vei găsi tot ce ai nevoie la o distanță de mers pe jos sau la o scurtă călătorie cu trenul.

Destinație bună pentru nomazii digitali ar fi și Tbilisi, Georgia, care din umbra opresiunii sovietice și a traumelor de după independență, a devenit renumită pentru că găzduiește unele dintre cele mai spectaculoase peisaje montane din lume. Orașul are o comunitate de nomazi digitali în creștere rapidă, iar costul vieții este foarte rezonabil. Vitezele de internet sunt rapide și fiabile, iar în Georgia există o mulțime de spații de coworking și cafenele de unde puteți lucra. În ceea ce privește divertismentul și viața de noapte, Tbilisi are câte ceva pentru toată lumea.

O destinație mai puțin cunoscută își face loc pe listă, la locul 8 – Bishkek, Kârgâzstan. “Bishkek este un oraș în care doar câțiva nomazi digitali au călătorit. Capitala Kârgâzstanului este rareori pe radarul turiștilor, dar încet, dar sigur, națiunea din Asia Centrală își câștigă o reputație meritată fo ea însăși ca paradis al drumeților. Cu munții frumoși la ușă, mai mulți nomazi decât oricând se regăsesc în Bishkek, cu wifi-ul său rapid, cantitatea și calitatea surprinzătoare a cafenelelor și barurilor și apropierea de peisajele epice în aer liber din Kârgâzstan, va fi un hotspot în anii următori”, anticipează analiza.

Medellin, Columbia – cea mai populară bază pe termen lung din America de Sud. Cu o vibrație culturală plină de culoare și o mâncare excelentă Medellin este o alegere excelentă pentru cei care doresc să trăiască stilul de viață relaxat al Columbiei, bucurându-se în același timp de oportunitatea de a călători prin America de Sud. Costul vieții aici este relativ scăzut, în special în comparație cu orașe mari precum New York sau Londra. Acest lucru o face o opțiune excelentă pentru cei care lucrează de la distanță și care doresc să își extindă bugetul un pic mai mult. Medellin este, de asemenea, renumit pentru vremea sa excelentă pe tot parcursul anului, ceea ce este perfect pentru nomazii digitali care doresc să se bucure de timp în aer liber în timp ce lucrează.

Beirut, Liban ar fi o destinație care poate fi luată în calcul “dacă sunteți în căutarea unei locații aventuroase și ieșite din tipare pentru a vă stabili tabăra în calitate de Nomad Digital”. Acesta este un oraș plin de istorie, care găzduiește multe religii și limbi diferite și care este plin de culoare și energie. Există câteva cafenele și restaurante minunate și câteva oportunități excelente de a vă cufunda într-o parte unică și puțin vizitată a lumii.

Pe locul 11 în acest clasament își face loc Bucureștiul. Ce spune analiza? “Fie că sunteți în căutarea unui loc de locuit accesibil, cu vreme bună și internet rapid, fie că sunteți în căutarea unui oraș bogat din punct de vedere cultural, cu o mulțime de spații de co-working – Bucureștiul bifează toate căsuțele! București, România devine rapid unul dintre cele mai populare locuri pentru nomazii digitali pentru a trăi și a lucra de la distanță”.Pentru nomazii digitali, a avea o conexiune rapidă și fiabilă la internet este nenegociabilă, iar Bucureștiul are avantaje la acest capitol, cu viteza medie a internetului de peste 100 Mbps.

“Dacă sunteți în căutarea unui loc în care să vă întâlniți cu persoane care gândesc la fel ca dumneavoastră și să vă faceți prieteni noi, atunci vă va plăcea scena vibrantă de co-working din București. Există zeci de spații de co-working diferite, răspândite în tot orașul, fiecare cu o atmosferă și o comunitate de membri unică”, mai spune platforma.

Praga, Cehia rămâne o destinație cu care “nu puteți da greș”. “Acest frumos oraș din Europa Centrală are tot ce ți-ai putea dori: un cost de trai scăzut, internet rapid și o mulțime de lucruri de făcut în timpul liber. Praga este un oraș incredibil de accesibil, mai ales în comparație cu capitalele vest-europene precum Londra sau Paris. Puteți găsi cu ușurință un apartament cu un dormitor în centrul orașului pentru mai puțin de 500 de dolari/lună. Una dintre cele mai importante cerințe pentru orice nomad digital este o conexiune rapidă și fiabilă la internet. Praga oferă cu siguranță rezultate în acest sens – viteza medie de internet în oraș este de aproximativ 50 Mbps, ceea ce este mai mult decât suficient pentru a lucra fără nicio frustrare”. Și, dacă întâmpinați probleme, există o mulțime de cafenele și spații de coworking în oraș care oferă wifi gratuit.

Încheie lista Cape Town, Africa de Sud. “Încântat de frumusețea sa naturală, de coasta nesfârșită și de cultura vibrantă, este ușor de înțeles de ce Cape Town a devenit o Mecca pentru nomazii digitali din întreaga lume. Pentru mulți nomazi digitali, lucrul de acasă poate deveni destul de singuratic. De aceea, spațiile de coworking au devenit din ce în ce mai populare în rândul lucrătorilor la distanță. Cu peste 100 de spații de coworking localizate în Cape Town, nu veți avea niciodată probleme în a găsi un loc unde să vă instalați și să întâlniți colegi nomazi!”.

Una dintre cele mai mari preocupări pentru nomazii digitali este găsirea unui loc de locuit accesibil. Comparativ cu alte orașe populare pentru lucrătorii la distanță, cum ar fi Dublin și Londra, costul vieții în Cape Town este mult mai rezonabil. Doritorii pot găsi un apartament cu un dormitor în centrul orașului pentru mai puțin de 1.000 de dolari pe lună.

România, destinație ieftină

România apare și pe lista celor mai ieftine destinații din regiune. Potrivit Schengenvisainfo, suntem chiar pe primul loc în clasamentul “celor mai ieftine țări europene pentru a trăi” (chiar dacă în spațiul Schengen încă ne străduim zilele acestea să intrăm). Lista este completată de Bulgaria, Albania, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, România.

“Cu unele dintre cele mai ieftine costuri de trai din Europa de Est, România este o destinație de top pentru mulți străini. Este o destinație excelentă din mai multe motive. Oamenii sunt prietenoși, mâncarea este ieftină, condițiile de trai sunt accesibile, iar țara este o frumusețe. Costurile de trai estimate pentru o persoană singură în România sunt de 499 USD/lună, fără chirie”, arată portalul.

Sursa: Schengenvisainfo.com

Locul 3, pe lista Momondo

România începea anul pe locul trei în topul celor mai bune țări în care să trăiești și să muncești în 2022, potrivit unui top realizat de Momondo, amintește digitalnomadsromania.com.

Compania a analizat 111 țări și a folosit 22 de factori împărțiți în șase categorii. Aceste categorii sunt: accesibilitatea călătoriilor, prețurile locale, munca la distanță, sănătatea și siguranța, viața socială și vremea. România are un scor final de 92 din 100 și se clasează excelent la factori precum prețurile, viteza internetului, spațiile de coworking, viața socială și costurile scăzute pentru închirierea de apartamente pe termen lung.

Date de interes pentru munca la distanță:

Viteza internetului (download): 66,06
Viteza internetului (upload): 46,19
Viza de nomad digital: Da
Spații de coworking (la 1.000 de locuitori): 0,47

Portugalia și Spania ocupă primul și al doilea loc în acest top. Acestea sunt puncte fierbinți de ceva vreme, mai ales odată cu creșterea popularității Insulelor Canare. Nomazii digitali care sunt interesați de Portugalia se bucură de vremea frumoasă, de costul scăzut al vieții și de comunitatea de nomazi digitali care este în creștere.

Top 10 țări pentru munca de la distanță realizat de Momondo:

1. Portugalia
2. Spania
3. România
4. Mauritius
5. Japonia
6. Malta
7. Costa Rica
8. Panama
9. Republica Cehă
10. Germania

România ar fi și loc bun de trăit la pensie:

Top țări pentru a te retrage la pensie. România este unul dintre cele mai bune locuri de pensionare din lume

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. In afara de internet, care ar fi alte motive sa te muti in Bucuresti:
    – daca iti place aglomeratia
    – daca “drumetiile” tale sunt plimbarile prin mall-uri
    – daca iti place sa stai intr-o masina sau tren 5 ore ca sa te deplasezi 160 de km
    ce ar mai fi?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.