Centrala de la Cernobîl este dependentă de generatoare externe pe motorină, iar personalul care efectuează reparații locuiește acolo

Redacția mart. 13, 2022 0 comentarii
Centrala nucleara Dukovany - Wikipedia Petr Adamek

Reparaţiile la sistemul electric al centralei nucleare de la Cernobîl, afectat în urma atacului rusesc din 9 martie, sunt în curs, iar în prezent centrala este dependentă de generatoarele externe, care funcţionează pe bază de motorină, pentru a-şi menţine reactoarele funcţionale, a transmis Agenţia Internaţională pentru Energie Atomcă (AIEA), conform CNN.

Alexei Likhacev, directorul general al agenţiei ruse Rosatom, a declarat AIEA că în 11 martie a fost adus combustibil suplimentar.

Operatorul ucrainean al centralei nucleare, Energoatom, a transmis AIEA că personalul şi cei de la pază, totalizînd 211 persoane, nu au putut încă lucra prin rotaţie, astfel că locuiesc efectiv acolo din momentul în care forţele ruseşti au preluat controlul.

Directorul general al AIEA Rafael Grossi a subliniat în repetate rânduri nevoia urgentă de a se asigura că oamenii se pot odihni şi pot lucra în ture, afirmând că şi acesta este un element vital pentru operarea în siguranţă a centralei, conform AIEA.

Centrala atomică de la Cernobîl a fost afectată în 1986 de celmai catastrofal incident nuclear din istorie, și un reactor a explodat atunci. Acum, acesta esteacoperit cu un sarcofag de beton și plumb, care ține sub pământ radiațiile mortale ale reactorului afectat.

Foto: Centrala nucleara Dukovany - Wikipedia / Petr Adamek

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *