Cele două reactoare ale centralei nucleare din Cernavodă vor funcţiona la putere redusă, în perioada sărbătorilor pascale, conform necesităţilor de echilibrare a Sistemului Energetic Naţional, anunţă Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala. Decizia a fost luată ca urmare a scăderii consumului de energie electrică la nivel naţional, caracteristică acestei perioade, transmite News.ro.
”Societatea Naţională Nuclearelectrica informează acţionarii şi investitorii că, în perioada sărbătorilor pascale, unităţile Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă pot să funcţioneze la putere redusă, conform necesităţilor de echilibrare a Sistemului Energetic Naţional. Decizia a fost luată ca urmare a scăderii consumului de energie electrică la nivel naţional, caracteristică acestei perioade, şi este parte a măsurilor standard de reglaj de putere aplicate în condiţii de siguranţă deplină”, anunţă compania.
Reducerea de putere prognozată este cu până la 20% pentru Unitatea 1 pentru o perioadă de până la 4 zile şi între 0 – 20% pentru Unitatea 2, ocazional, în perioada solicitată de către Dispecerul Energetic Naţional.
Nuclearelectrica precizează că va informa piaţa de capital la momentul revenirii la putere nominală.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, miercuri, că nu există risc de black-out în România, în condiţiile actuale, şi că va trebui să gestioneze foarte atent echilibrarea sistemului, nivelurile de frecvenţă şi tensiune atât în reţeaua electrică de transport, cât şi în reţeaua electrică de distribuţie, pentru a nu cauza deteriorări ale izolaţiei instalaţiilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Cele două reactoare au o putere instalată de circa 700 megawați.
Producţia de energie a Nuclearelectrica a scăzut anul trecut cu 2,7%, la 10.019 GWh, de la 10.294 GWh în 2023. Profitul net a scăzut cu 31,9%, în 2024, la 1,7 miliarde lei, comparativ cu 2,5 miliarde lei în 2023.
Veniturile din exploatare au fost mai mici cu 36,9% în sumă de 4,79 miliarde lei, de la 7,58 miliarde lei în 2023.
Sucursala Nuclearelectrica (CNE) Cernavodă operează două unităţi nucleare CANDU, o fabrică de combustibil nuclear şi a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2, în România.