Centrul european în domeniul securității cibernetice de la București ar putea deveni operațional în luna mai, susține ministrul Digitaliării

date, securitate, securitate cibernetica Big data. Information concept. 3D render

Centrul European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice de la Bucureşti ar putea deveni pe deplin operaţional în luna mai, a anunţat, luni, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, conform Agerpres.

“Suntem foarte aproape de lansarea efectivă a Centrului European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice, o mare victorie diplomatică pe care România a înregistrat-o acum câţiva ani. În sfârşit, acest centru este operaţionalizat. Există o procedură de recrutare pentru şeful acestui Centru, la nivel european şi de partea noastră. Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Cancelaria prim-ministrului României şi toţi ceilalţi implicaţi au reuşit să identifice un spaţiu şi să pună practic pe roate acest centru. Ne dorim ca, la nivelul lunii mai, deci foarte curând, Centrul să fie pe deplin funcţional în România. După cum am discutat cu comisarul Thierry Breton (comisarul european responsabil pentru piaţa internă, n.r.), cu directorul general Viola (Roberto Viola, directorul general DG Connect, n.r.), de la nivelul Comisiei, cu toţi cei alţi actori implicaţi, vorbim de un Centru de competenţe care devine, de fapt, centrul unui ecosistem în domeniul securităţii cibernetice. Această agenţie europeană, cu ghilimelele de rigoare, prima entitate de acest fel de la noi din ţară, trebuie să devină catalizatorul pentru un ecosistem care include zona academică, zona de antreprenoriat, deci companii private, start-up-uri, dar şi zona publică, în acest parteneriat urmând să promovăm imaginea României, competenţele românilor în securitatea cibernetică. Nu avem voie să ratăm şansa de a pune acest Centru de competenţe în domeniul securităţii cibernetice, un adevărat Centru de Excelenţă european, în mijlocul acestui ecosistem care să producă afaceri de succes româneşti pentru produse de securitate cibernetică”, a declarat Burduja, într-o intervenţie video, la o conferinţă de specialitate.

În acelaşi timp, demnitarul a subliniat ideea că unul dintre cele mai importante progrese ale României, pe segmentul cyber, este reprezentat de noua lege a securităţii şi a apărării cibernetice.

Propunerea de Regulament privind înfiinţarea Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică a fost lansată de Comisia Europeană în anul 2018, fiind negociată inclusiv pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

Procedura de selecţie pentru stabilirea locului în care va funcţiona noua entitate a fost organizată pe data de 9 decembrie 2020, la Bruxelles, şi s-a finalizat, ca urmare a votului statelor-membre şi a unui demers diplomatic intens al părţii române, cu alegerea Bucureştiului.

Statele-membre înscrise în competiţie au fost: Belgia (pentru Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti).

Reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor din domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor participă, luni, la cea de-a cincea ediţie a evenimentului “Cybersecurity Forum”.

Big data. Information concept. 3D render

Comentarii

  1. Programul “Securitatea pt. toti.” :))

    Vreti Securitate ? Obligati prin Lege ca fiecare ‘vendor’ de OS sa vina c-un Firewall ‘deny all by default’ si fortati taranul sa-l Stapaneasca.

    Nu mai vorbim ca fiecare buca’ de software sa aiba o descriere comprehensiva a functionalitatii sale dar nu ‘man pages’, desi ideal ar fi ca acelea sa vina separat idem. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *