Centura Comarnic, singurul proiect în șantier pentru fluidizarea circulației pe DN 1 Valea Prahovei se scumpește cu 130 de milioane lei, potrivit unui proiect pe care l-a aprobat Ministerul Transporturilor. Lucrările începute cu fast în toamna anului 2023, dar fără a avea avizele complete și promise pentru finalizare în doar un an, au ajuns la 48% și ar trebui recepționate la sfârșitul acestui an, antreprenor fiind asocierea de constructori români Frasinul-Arthenis.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Față de 340 de milioane lei, valoarea totală a investiției aprobată în 2023, Proiectul de Hotărâre de Guvern pe care Ministerul Transporturilor îl înaintează Executivului spre aprobare prevede o suplimentare cu 130 de milioane lei până la valoarea totală de 470 milioane, din care 430 de milioane pentru lucrări și materiale de construcții. Majorarea Bugetului pentru acest proiect a fost decisă în urma revizuirii Studiului de Fezabilitate din 2024.
Revizuirea a avut în vedere surpările de teren, avizele rețelelor de utilități care interferează cu proiectul, modificările impuse prin auditul de siguranță rutieră și devierea minimală a traseului pentru a evita unele construcții.
Potrivit Notei de Fundamentare, pentru Centura Comarnic restul de executat este prevăzut la valoarea de 380 milioane lei, din care lucrări și materiale 360 milioane lei.
„Recent, proiectul a primit avizele finale necesare pentru avansarea lucrărilor, printre care aprobarea Comisiei Tehnico-Economice a CNAIR pentru proiectul tehnic de execuţie şi revizuirea studiului de fezabilitate, avizul Comisiei Tehnico-Economice Centrale a DEER pentru aspectele ce ţin de reţeaua electrică, precum şi avizul OCPI privind noul coridor de expropriere, necesar pentru consolidarea versanţilor adiacenţi traseului. Aceste ultime două avize au fost transmise către CNAIR în vederea obţinerii unei noi Hotărâri de Guvern care să includă modificările necesare traseului centurii, asigurând astfel derularea fără obstacole a proiectului”, anunţa, în februarie 2025, Consiliul Judeţean Prahova, instituţie care coordonează realizarea centurii ocolitoare a Comarnicului.
Anterior, președintele Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, spunea că Centura Comarnic necesită noi exproprieri pentru consolidarea versanților și ajustări pentru relocarea rețelelor de utilități, care „nu au fost prevăzute într-o manieră optimă în proiect”.
Centura Comarnic are o lungime de 6 kilometri, o bandă/sens și include 4 poduri (inclusiv peste râul Prahova și Magistrala CFR București-Brașov).
„Au fost emise Autorizațiile de construire cu nr. 61/04.10.2024; nr. 1/17.01.2024; nr. 8/08.03.2024, respectiv nr. 55/23.09.2024. Stadiul fizic al lucrărilor este de 48%”, notează Ministerul Transporturilor.
Consiliul Județean Prahova a lansat în licitație contractele pentru construirea pasajelor rutiere de la Sinaia Sud, Sinaia Nord și Azuga, ofertele fiind așteptate luna viitoare.
În această vară ar trebui predat Proiectul Tehnic al Centurii Bușteni-Azuga, contractul pentru proiectare și execuție fiind semnat în iulie 2024 cu firma prahoveană Coni.