CEO de companie IT din România: „Firme din Ucraina vor să ne contracteze pe noi ca să le livrăm proiectele”

digitalizare, calculator, cod, programare Sursa foto: Pixabay

De la cereri de a angaja programatori ucraineni, colaborările în zona tehnologiei cu firme românești pot lua și alte direcții, inclusiv contractarea pentru livrarea proiectelor puse în pericol de evoluția războiului, spune CEO-ul unei companii de IT din Cluj, care a început să integreze în echipă cetățeni din țara vecină. În continuare, firmele locale ar putea să preia clienții unor companii ucrainene.

Compania Oves Enterprise are trei colaboratori din Ucraina, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții săi, și lucrează la alte parteneriate.

“Încercăm să integrăm cât mai mulți programatori din Ucraina în echipele noastre. Dar am început să avem câteva cereri interesante, la începutul lunii aprilie. Companii de IT din Ucraina vor să ne contracteze pe noi ca să le livrăm proiectele. Nu mai avem cerere ca să angajăm noi ucraineni, ci ne contractează ei pe noi. O întorsărură destul de interesantă”, consideră Mihai Filip, CEO Oves Enterprise.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Compania a primit mai multe astfel de cereri, spun reprezentanții săi. Aceștia sunt în discuții cu o companie din Ucraina care are un client din SUA, pe segmentele de fintech și banking.

Care ar fi, în aceste condiții, beneficiile pentru fiecare dintre părți?

“Sunt beneficii de ambele părți. Pentru noi – un client nou, mare, cu potențial de scalabilitate. Totodată, vom reuși să livrăm soluții complexe pentru zona de banking, zonă în care avem multă expertiza, iar proiectul fiind inovativ, echipa OVES Enterprise va avea multe de învățat”, transmite Filip.

“Compania din Ucraina care va colabora cu noi va avea ocazia să învețe din experiența noastră, vor reuși să crească echipa cu developeri din România, în ideea în care începe să fie tot mai greu să găsești developeri în Ucraina acum. Dar cel mai important este faptul că nu vor pierde acest client. De când au anunțat că fac acest parteneriat cu noi pe partea tehnică, clientul din SUA dorește să dezvoltăm și mai mult acest parteneriat, să luăm proiecte noi și mai complexe din cadrul companiei lor. Dacă până acum echipa din Ucraina făcea partea de dezvoltare (Java, Mobile, Angular ), acum noi adăugăm valoare și venim cu partea de Data, Ai, ML, pe lângă dezvoltarea propriu-zisă, astfel încât, în final, să construim împreună soluții mult mai complexe”, susțin reprezentanții firmei românești.

Concretizarea colaborărilor e împiedicată însă de o serie de blocaje, spun cei de la Oves, unul dintre ele fiind creat de faptul ca developerii din Ucraina nu prea vorbesc limba engleza. “Asta pe lângă problemele de zi cu zi care țin de dinamica războiului”, adaugă aceștia.

“Dar avem tot mai multe cereri sa preluăm noi proiecte din Ucraina. Avem, în această perioada. 30 de call-uri de validare cu un client din SUA , proiect venit de la o companie din Ucraina”, transmite Filip.

Angajatori și angajați din Ucraina pe piața IT din România

Unele companii din IT lansează și în această perioadă locuri de muncă pentru programatori din Ucraina. Spre exemplu, la categoria “ukrainean friendly job”, portalul BestJobs are active 163 de locuri de muncă din categoria IT – Telecomunicații.

Nu e singurul model în care piețele IT din cele două țări interacționează.

Furnizorul ucrainen de software și servicii de consultanță SoftServe se lansează în România și caută deja angajați. SoftServe oferă la acest moment peste 80 de locuri de muncă în România, iar până la finele anului vrea să ajungă la o echipă locală de peste 350 de dezvoltatori IT. Numărul angajaților români este estimat să depășească 800 de persoane până în 2025, scrie Profit.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: