CEO Ericsson: “Anticipăm că, până în anul 2030, două treimi din forţa de muncă mondială va depinde de conectivitatea 5G”

tehnologia 5G Sursa foto Pixabay

O creştere de 10% în ceea ce priveşte implementarea serviciilor de acces la internet în bandă largă, la nivelul unui stat, se reflectă într-o creştere a PIB-ului de 1,5%, spune Börje Ekholm, preşedinte şi CEO al companiei Ericsson, potrivit News.ro. Acesta apreciază că, până în anul 2030, două treimi din forţa de muncă mondială va depinde de conectivitatea 5G.

“În ceea ce priveşte investiţiile, situaţia este clară: ITU (Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor) estimează că, în următorii 10 ani (până în 2030) vor fi necesare investiţii suplimentare de 428 de miliarde de dolari, cu scopul de a furniza servicii de broadband de înaltă calitate cetăţenilor de la nivel global, care nu au în prezent acces la internet. Vedem şi că fiecare creştere de 10% în ceea ce priveşte implementarea serviciilor de acces la internet în bandă largă, la nivelul unei ţări, se reflectă într-o creştere a PIB-ului de 1,5%, în medie. De asemenea, dacă discutăm despre schimbările climatice, ştim că prin implementarea soluţiilor tehnologice, emisiile de dioxid de carbon, de la nivel mondial, ar putea fi reduse cu 15%, până în 2030”, spune Ekholm.

El precizează că transformarea digitală este un motor global de creştere economică durabilă, o pârghie fundamentală în combaterea schimbărilor climatice şi un puternic factor de incluziune socială.

În calitate de co-preşedinte al grupului de lucru care se ocupă de aspectele care ţin de transformarea digitală, format la nivelul Summit-ului B20, Börje Ekholm a luat parte, alături de alţi reprezentanţi ai comunităţii globale de afaceri, la realizarea Documentului privind politicile de transformare digitală (Digital Transformation Policy Paper). Acest document, lansat înainte de întrunirea Forumului Internaţional G20, care urmează să aibă loc luna aceasta, include patru recomandări adresate liderilor statelor din G20. Aceste recomandări vizează accelerarea proceselor de digitalizare, la nivel global, şi conturarea unui viitor durabil şi prosper, bazat pe scopuri comune.

“Un nivel de conectivitate performant şi eficient din punct de vedere energetic reprezintă o condiţie prealabilă pentru transformarea digitală”, a mai precizat preşedintele şi CEO-ul Ericsson, conform căruia aceasta facilitează apariţia unor tehnologii revoluţionare, înlesneşte îndeplinirea obiectivelor în materie de ecologie de pe agendele digitale, fiind totodată necesară astfel încât cele 3,7 miliarde de oameni care nu au, în prezent, acces la internet să poată avea acces la oportunităţi de dezvoltare.

Astfel, din acest punct de vedere, stimularea investiţiilor private şi accelerarea implementării unei infrastructuri reziliente de mare capacitate, precum infrastructura 5G, sunt aspecte fundamentale.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, însă, preşedintele Ericsson subliniază necesitatea unei colaborări între guverne şi industrii, adăugând că acestea din urmă sunt pregătite pentru acest demers şi subliniază că documentul amintit anterior (Digital Transformation Policy Paper) îndeamnă factorii de decizie politică să pună accesul la serviciile de broadband în fruntea eforturilor de dezvoltare economică şi să sprijine dezvoltarea sectorului privat. Prin acest document se solicită, de asemenea, eliminarea barierelor de implementare (precum întârzierile, sau procesul de alocare a spectrului şi stabilirea preţurilor licenţelor de spectru). Mai mult, acest document subliniază şi necesitatea unui mediu favorabil investiţiilor, în care prevalează neutralitatea furnizorilor şi a soluţiilor tehnologice disponibile şi în care pieţele, mai degrabă decât guvernele, decid implementarea unor anumite tehnologii, ca urmare a unei concurenţe loiale.

În contextul în care nivelul de încredere în soluţiile digitale variază în întreaga lume, grupul de lucru constituit la nivelul G20 recomandă armonizarea principiilor globale de reglementare în acest domeniu.

Printre altele, documentul amintit subliniază necesitatea unor strategii naţionale care să completeze deficienţele de competenţe digitale şi să favorizeze îmbunătăţirea acestor abilităţi în rândul elevilor, studenţilor şi al profesorilor.

“În contextul în care anticipăm că, până în anul 2030, două treimi din forţa de muncă mondială va depinde de conectivitatea 5G, este esenţial să facem eforturi pentru a închide decalajul existent în materie de competenţe digitale şi să depăşim, de asemenea, problema excluziunii digitale”, afirmă CEO-ul Ericsson, potrivit News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *