CEO-ul JPMorgan Chase spune că economia SUA va fi afectată de forţe foarte puternice în 2024 şi 2025

jamie dimon Foto: JPmorganchase.com

CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a spus că rămâne precaut cu privire la economia SUA în următorii doi ani, din cauza unei combinaţii de riscuri financiare şi geopolitice, transmite CNBC, conform News.ro.

”Avem toate aceste forţe foarte puternice care ne vor afecta în ’24 şi ’25 a spus Dimon, miercuri, într-un interviu acordat CNBC la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveţia.

”Ucraina, activitatea teroristă din Israel [şi] Marea Roşie, înăsprirea cantitativă, despre care încă mă întreb dacă înţelegem exact cum funcţionează”, a spus Dimon.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Înăsprirea cantitativă se referă la măsurilw Rezervei Federale de a-şi reduce bilanţul şi de a restrânge eforturile anterioare, inclusiv programele de cumpărare de obligaţiuni.

Dimon a pledat pentru prudenţă în ultimii ani, în ciuda profiturilor record la JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA, şi a unei economii americane care a sfidat aşteptările.

În ciuda impactului corosiv al inflaţiei, consumul american a rămas în cea mai mare parte solid, datorită nivelurilor bune de ocupare a forţei de muncă şi a economiilor din perioada pandemiei.

În opinia lui Dimon, piaţa de valori relativ dinamică din ultimele luni i-a făcut pe investitori să nu conştientizeze potenţialele riscuri care îi aşteaptă.

Indicele S&P 500 a crescut cu 19% în ultimul an şi nu este departe de nivelurile sale de vârf.

”Cred că este o greşeală să presupunem că totul este grozav. Când pieţele de valori sunt în creştere, este un fel de mic medicament care ne face pe toţi să simţim că este grozav. Dar, amintiţi-vă, am avut atât de multă stimulare fiscală monetară, aşa că sunt puţin mai precaut”, a spus Dimon.

CEO-ul Goldman Sachs David Solomon a declarat miercuri că, deşi mediul de piaţă, excluzând problemele geopolitice, „se simte mai bine astăzi” decât în urmă cu un an, el este îngrijorat de creşterea nivelului datoriilor din SUA.

”Sunt foarte îngrijorat de datoria în creştere. Este o problemă de mare risc cu care va trebui să ne confruntăm şi să dăm socoteală, pur şi simplu s-ar putea să nu se întâmple în următoarele şase luni”, a spus Solomon.

Dimon nu este străin de previziunile pesimiste: în 2022, el a avertizat investitorii cu privire la ”un uragan” economic din cauza înăspririi cantitative şi a conflictului din Ucraina.

În interviul amplu de miercuri, Dimon a discutat despre părerile sale despre Ucraina, fostul preşedinte Donald Trump, imigraţie, imobiliarele comerciale şi bitcoin.

”Trebuie să învăţăm publicul american că este vorba despre libertate şi democraţie pentru lumea liberă şi de aceea se dă bătălia”, a spus Dimon despre conflictul din Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: