Cererea mondială de petrol va atinge un nivel record în 2023, arată estimările Agenției Internaționale a Energiei

platforma extractie petrol Sursa foto: Unsplash / Maria Lupan

Cererea mondială de petrol va atinge un nivel record în 2023, pe fondul unui consum robust în China şi alte părţi, ceea ce ameninţă să împingă şi mai sus preţurile, a anunţat vineri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite platforma Bloomberg, citată de Agerpres.

În raportul său pe luna august cu privire la piaţa petrolieră mondială, agenţia cu sediul la Paris susţine că cererea mondială de petrol a atins o cifră record de 103 milioane de barili pe zi în luna iunie şi un nou vârf ar putea fi atins în luna august.

“Cererea de petrol atinge valori record, stimulată de călătoriile estivale cu avionul, utilizarea crescută a petrolului în producţia de electricitate şi intensificarea activităţilor în sectorul petrochimiei din China”, precizează IEA.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Conform celor mai noi estimări ale IEA, cererea mondială de petrol ar urma să crească cu 2,2 milioane barili pe zi, comparativ cu 2022, pentru a ajunge la un record 102,2 milioane barili pe zi în 2023. În schimb, anul următor, creşterea ar urma să încetinească până la un milion de barili pe zi, cu 150.000 de barili pe zi mai puţin decât avansul de 1,15 milioane de barili pe zi pe care îl estima anterior agenţia cu sediul la Paris.

Săptămâna aceasta cotaţia ţiţeiului a atins cea mai ridicată valoare din ultimele şase luni, depăşind pragul de 88 de dolari pe baril la Bursa de la Londra, pe fondul relansării consumului de carburant după pandemie dar şi al diminuării producţiei de petrol decisă de alianţa OPEC+.

Scăderea abruptă a cererii mondiale de petrol în timpul crizei Covid-19 din urmă cu trei ani a dat naştere la speculaţii că am putea să ne apropiem de vârful consumului de ţiţei, pe măsură ce munca la distanţă devenea din ce în ce mai populară iar guvernele vor să facă tranziţia de la combustibili fosili pentru a evita o catastrofă climatică. Însă cele mai recente date IEA arată că, în pofida înmulţirii dovezilor că planeta se încălzeşte, consumul de petrol este mai puternic ca niciodată.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: