CFA: Indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut, în august, din cauza anticipatelor majorări de taxe. Analiștii estimează că PIB-ul va crește cu 2,1%, iar deficitul va fi de 5,5% în acest an

grafic crestere dreamstime

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut semnificativ în luna august, în contextul anticipatelor majorări de taxe. Analiștii estimează că Produsul Intern Brut (PIB) al Româneii va crește cu 2,1%, iar deficitul va fi de 5,5% în acest an.

„Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut semnificativ în luna august, (cu 7,5 puncte) la valoarea de 47,9 puncte. Această situaţie s-a datorat scăderii ambelor componente ale indicatorului, însă se remarcă scăderea componentei de anticipaţii cu 8,8 puncte până la valoarea de 38,3 puncte”, anunţă Asociaţia CFA Romania.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a crescut uşor faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 7,58%.

„În contextul anticipatelor majorări de taxe indicatorul de încredere a scăzut puternic în luna august. De asemenea anticipaţiile de majorare a taxelor indirecte, a avut un efect de creştere uşoară a anticipaţiilor inflaţioniste. În contextual incertitudinii ridicate şi anticipaţiile de creştere economică pentru 2023 s-au redus substanţial”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 81% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0119 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0753 lei pentru un euro.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 50% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora în timp ce 44% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 68% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 31% ca sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor este de 5,5%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de crestere a PIB real a scăzut comparativ cu exerciţiul anterior înregistrând valoarea de 2,1%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: