China a lansat primul modul al viitoarei sale stații spațiale

Modulul Tianhe captura youtube

China a lansat joi primul dintre cele trei elemente ale stației sale spațiale, un proiect ambițios care îi va permite la finalizare să aibă permanent astronauți în spațiu, scrie Le Figaro.

Modulul Tianhe (Armonia celestă) a fost propulsat de o rachetă Lungul Marș 5B din centrul de lansare din Wenchang, o insulă tropicală din regiunea Hainan (sud), potrivit transmisiei în direct realizate de televiziunea publică CCTV.

Asamblarea stației spațiale chineze ar urma să dureze peste un an, cu zeci de misiuni succesive de lansare (dintre care patru cu echipaj uman). Stația ar urma să fie deplin operațională în 2022. Cu acronimul englezesc CSS, stația va evolua pe o orbită terestră joasă (între 340 și 450 km altitudine) asemănătoare cu fosta stație spațială rusească „Mir” (1986-2001). Durata de viață prevăzută este între 10 și 15 ani.

În total, va cântări 90 de tone și va fi de trei ori mai mică decât Stația Spațială Internațională (ISS). Cu o lungime de 16,6 metri și un diametru de 4,2 metri, modulul Tianhe va fi locul de viață al astronauților și centrul de control al stației.

CSS, al cărei nume chinezesc este Tiangong (Palatul Celest) va evolua în jurul Pământului alături de ISS.

China a investit în ultimele decenii miliarde în programul său spațial pentru a prinde din urmă SUA, Rusia și UE. Gigantul asiatic a trimis primul său astronaut în spațiu în 2003 iar în 2019 a reușit să amplaseze un rover pe fața ascunsă a Lunii – o premieră mondială. În mai, China urmează să amplaseze pe Marte un mic robot.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: