China adoptă legea privind protejarea datelor personale online, după modelul european GDPR, unul dintre cele mai dure din lume

didi car sharing

China a adoptat vineri legea privind protejarea vieții private în spațiul online, care vizează în special restrângerea datelor colectate uneori abuziv de giganții sectorului digital, scrie Le Figaro.

Legea vine în contextul unei recrudescențe a fraudelor pe internet în ultimii ani dar și a îngrijorării consumatorilor chinezi în fața furtului de date sau a folosirii algoritmilor.

În virtutea noii legi, votată de comitetul permanent al Parlamentului chinez, companiile publice și private vor trebui să minimizeze colectarea de informații private și să obțină în prealabil consimțământul persoanelor vizate.

Statul nu este vizat și va putea în continuare să colecteze o mare cantitate de date, în special pentru a urmări disidenții politici sau pentru a aplica draconica politică de securitate în regiunea Xinjiang.

Totodată, legea constituie încă un pas în înăsprirea controlului asupra giganților digitali precum Didi (rezervare de mașini cu șofer) sau Tencent (jocuri video), intrați în atenția Beijingului în ultimele luni.

Textul vizează în special împiedicarea „folosirii datelor personale cu scopul de profilare a utilizatorilor”, declara la începutul săptămânii un purtător de cuvânt al Parlamentului.

Este vorba de împiedicarea „discriminării algoritmice”, o practică curentă a companiilor online care, pentru același serviciu, propun prețuri diferite utilizatorilor, în funcție de istoricul de cumpărări.

Noua lege din China se inspiră de la una dintre cele mai dure prevederi din lume în ceea ce privește protejarea datelor online: cea a Uniunii Europene, GDPR. Printre alte dispoziții, textul precizează că informațiile personale ale cetățenilor chinezi nu pot fi transferate în țări cu norme inferioare celor din China.

O interdicție care ar putea provoca probleme companiilor străine – Statele Unite nu dispun spre exemplu de o lege națională pentru protejarea datelor private.

În cazul nerespectării noilor prevederi, companiile riscă amenzi care pot ajunge la 50 de milioane de yuani (6,6 milioane euro) sau chiar 5% din cifra anuală de afaceri.

Pentru infracțiuni mai grave, autoritățile pot priva companiile de licența comercială sau chiar să decidă închiderea lor definitivă.

Sursa: China Daily

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.