China adoptă legea privind protejarea datelor personale online, după modelul european GDPR, unul dintre cele mai dure din lume

didi car sharing Sursa: China Daily

China a adoptat vineri legea privind protejarea vieții private în spațiul online, care vizează în special restrângerea datelor colectate uneori abuziv de giganții sectorului digital, scrie Le Figaro.

Legea vine în contextul unei recrudescențe a fraudelor pe internet în ultimii ani dar și a îngrijorării consumatorilor chinezi în fața furtului de date sau a folosirii algoritmilor.

În virtutea noii legi, votată de comitetul permanent al Parlamentului chinez, companiile publice și private vor trebui să minimizeze colectarea de informații private și să obțină în prealabil consimțământul persoanelor vizate.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Statul nu este vizat și va putea în continuare să colecteze o mare cantitate de date, în special pentru a urmări disidenții politici sau pentru a aplica draconica politică de securitate în regiunea Xinjiang.

Totodată, legea constituie încă un pas în înăsprirea controlului asupra giganților digitali precum Didi (rezervare de mașini cu șofer) sau Tencent (jocuri video), intrați în atenția Beijingului în ultimele luni.

Textul vizează în special împiedicarea „folosirii datelor personale cu scopul de profilare a utilizatorilor”, declara la începutul săptămânii un purtător de cuvânt al Parlamentului.

Este vorba de împiedicarea „discriminării algoritmice”, o practică curentă a companiilor online care, pentru același serviciu, propun prețuri diferite utilizatorilor, în funcție de istoricul de cumpărări.

Noua lege din China se inspiră de la una dintre cele mai dure prevederi din lume în ceea ce privește protejarea datelor online: cea a Uniunii Europene, GDPR. Printre alte dispoziții, textul precizează că informațiile personale ale cetățenilor chinezi nu pot fi transferate în țări cu norme inferioare celor din China.

O interdicție care ar putea provoca probleme companiilor străine – Statele Unite nu dispun spre exemplu de o lege națională pentru protejarea datelor private.

În cazul nerespectării noilor prevederi, companiile riscă amenzi care pot ajunge la 50 de milioane de yuani (6,6 milioane euro) sau chiar 5% din cifra anuală de afaceri.

Pentru infracțiuni mai grave, autoritățile pot priva companiile de licența comercială sau chiar să decidă închiderea lor definitivă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: