Creștere record în ultimul deceniu, dar o economie sub presiune: China a anunțat luni o creștere a PIB-ului de 8,1% în 2021, dar Covid-19 afectează în continuare relansarea gigantului asiatic. Țara și-a revenit din șocul inițial al pandemiei, dar focare sporadice continuă să perturbe activitatea.
Politica „zero Covid”, care constă în a face totul pentru a limita la maxim apariția de noi cazuri, a permis controlul rapid al epidemiei în 2020, notează Le Figaro. Dar această politică a fost însoțită de un cost social și economic ridicat. Sectorul serviciilor (turism, hoteluri, restaurante, transporturi …) nu a revenit nici acum la nivel pre-pandemie.
Tripla presiune
Relansarea este fragilizată și de avansul prețurilor la materiile prime și criza din sectorul imobiliar, unde dezvoltatorul Evergrande se află în pragul falimentului. Economia se confruntă cu o „triplă presiune”, a recunoscut luni Ning Jizhe, un responsabil de la Biroul național pentru statistici (BNS), referindu-se la contracția cererii, tensiunile de pe lanțurile de aprovizionare și obiectivele economice revizuite în scădere.
Ritmul de 8,1% înregistrat anul trecut este cel mai rapid din 2012. Beijingul își fixase pentru 2021 un obiectiv de 6%.
După apariția mai multor cazuri de Covid, trei orașe din China – respectiv circa 20 de milioane de locuitori – au fost plasate în carantină în ultimele săptămâni. Varianta Omicron, foarte contagioasă, a fost descoperită la câteva persoane.
Iar autoritățile sunt în stare de alertă în apropierea Jocurilor Olimpice de la Beijing (4 – 20 februarie) și a marilor deplasări de populație de Noul an lunar (1 februarie).
Semn al dificultăților, banca centrală a scăzut luni una dintre dobânzile de intervenție, pentru prima oară din aprilie 2020. Măsura vizează reducerea presiunii pe instituțiile financiare mici și medii, pentru a le încuraja să acorde companiilor mai multe credite, în condiții mai favorabile.