China ar fi oprit vânzările de gaz natural lichefiat către Europa pentru a se asigura că propriile gospodării au suficient gaz pentru iarnă

nava, vapor, container, china

China ar fi oprit vânzările de GNL către Europa pentru a se asigura că propriile gospodării au suficient gaz pentru iarnă, scrie Business Insider.

Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă a vorbit cu giganții energetici chinezi PetroChina, Sinopec și CNOOC pentru a le cere să oprească livrările de gaze naturale lichefiate, a relatat luni Bloomberg, citând surse din domeniu.

O încetinire economică în China, după ce Beijingul a impus o politică strictă de zero-COVID a redus cererea locală de gaze, lăsându-i pe importatorii săi cu un surplus de gaze naturale pe care le-au revândut în Europa și în alte părți.

Aceștia au aruncat un colac de salvare Europei pe fondul crizei sale energetice prin revânzarea de GNL nefolosit cumpărat din Rusia. În luna august, se estimează că peste 4 milioane de tone de GNL chinezesc au fost revândute – sau aproximativ 7% din importurile Europei în prima jumătate a anului – potrivit unui raport Nikkei.

De la invazia din Ucraina, China a cumpărat combustibil rusesc la preț redus, după ce sancțiunile și boicoturile au afectat piața occidentală. La un moment dat, China a reușit să obțină o reducere de 50% la aprovizionarea cu GNL de la uzina de export Sakhalin 2 a Rusiei.

Dar, în condițiile în care stocurile europene de gaz se umplu rapid, iar costurile de transport au atins cote record, atractivitatea revânzărilor de GNL s-a diminuat, potrivit Bloomberg.

Un alt potențial declanșator al acestei mișcări au fost previziunile privind un mic deficit în aprovizionarea cu gaze a Chinei, potrivit raportului, în condițiile în care țara încearcă să evite o potențială criză de energie în timpul lunilor reci de iarnă.

Țări precum Germania sunt pe cale să își atingă țintele privind stocurile de gaze pentru iarnă, după ce au făcut apel la consumatori să reducă consumul și s-au străduit să asigure aprovizionarea alternativă la cea întreruptă de Rusia.

Foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *