China ar fi oprit vânzările de gaz natural lichefiat către Europa pentru a se asigura că propriile gospodării au suficient gaz pentru iarnă

nava, vapor, container, china Foto: pexels.com

China ar fi oprit vânzările de GNL către Europa pentru a se asigura că propriile gospodării au suficient gaz pentru iarnă, scrie Business Insider.

Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă a vorbit cu giganții energetici chinezi PetroChina, Sinopec și CNOOC pentru a le cere să oprească livrările de gaze naturale lichefiate, a relatat luni Bloomberg, citând surse din domeniu.

O încetinire economică în China, după ce Beijingul a impus o politică strictă de zero-COVID a redus cererea locală de gaze, lăsându-i pe importatorii săi cu un surplus de gaze naturale pe care le-au revândut în Europa și în alte părți.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Aceștia au aruncat un colac de salvare Europei pe fondul crizei sale energetice prin revânzarea de GNL nefolosit cumpărat din Rusia. În luna august, se estimează că peste 4 milioane de tone de GNL chinezesc au fost revândute – sau aproximativ 7% din importurile Europei în prima jumătate a anului – potrivit unui raport Nikkei.

De la invazia din Ucraina, China a cumpărat combustibil rusesc la preț redus, după ce sancțiunile și boicoturile au afectat piața occidentală. La un moment dat, China a reușit să obțină o reducere de 50% la aprovizionarea cu GNL de la uzina de export Sakhalin 2 a Rusiei.

Dar, în condițiile în care stocurile europene de gaz se umplu rapid, iar costurile de transport au atins cote record, atractivitatea revânzărilor de GNL s-a diminuat, potrivit Bloomberg.

Un alt potențial declanșator al acestei mișcări au fost previziunile privind un mic deficit în aprovizionarea cu gaze a Chinei, potrivit raportului, în condițiile în care țara încearcă să evite o potențială criză de energie în timpul lunilor reci de iarnă.

Țări precum Germania sunt pe cale să își atingă țintele privind stocurile de gaze pentru iarnă, după ce au făcut apel la consumatori să reducă consumul și s-au străduit să asigure aprovizionarea alternativă la cea întreruptă de Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: