”China poate folosi inteligența artificială pentru a construi un dosar despre aproape fiecare american”. Spionii chinezi fură baze de date uriașe și le prelucrează cu AI furată tot din SUA

china, supraveghere, spionaj, hack, ascultare, beijing, contraspionaj, viata privata, urmarire, comunism Sursa foto: © Lepasik | Dreamstime.com

Oficialii americani sunt îngrijorați de hacking și de furtul de secrete de inteligență artificială de către spioni chinezi implicați în marile companii americane, arată o investigație The Wall Street Journal. E un nou episod din războiul din umbră între SUA și China pentru supremația în domeniul inteligenței artificiale. Cei doi rivali caută orice avantaj pentru a sări în față în stăpânirea unei tehnologii cu potențialul de a remodela economiile, geopolitica și războiul.

Inteligența artificială a fost inclusă de Biroul Federal de Investigații pe lista tehnologiilor americane critice pe care trebuie să le protejeze, la fel cum China a inclus-o pe o listă de tehnologii în care dorește ca oamenii săi de știință să realizeze progrese până în 2025.

Capacitățile Chinei în materie de inteligență artificială sunt deja considerate formidabile, dar autoritățile americane de informații au lansat în ultima vreme noi avertismente.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În loc să fure doar secrete comerciale, FBI și alte agenții consideră că China ar putea folosi IA pentru a aduna și stoca date despre americani la o scară care nu a mai fost posibilă până acum.

China a fost legată de o serie de furturi semnificative de date personale de-a lungul anilor, iar inteligența artificială ar putea fi folosită ca un “amplificator” pentru a sprijini alte operațiuni de piraterie informatică, a declarat directorul FBI, Christopher Wray, în cadrul unei conferințe de presă în Silicon Valley, la începutul acestui an.

“China folosește inteligența artificială pentru a-și îmbunătăți operațiunile de hacking deja masive, folosind propria noastră tehnologie împotriva noastră”, a spus Wray.

China a negat că s-a implicat în piratarea rețelelor americane. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat în această vară că SUA este “cel mai mare imperiu de hacking și cel mai mare hoț cibernetic global” din lume, ca răspuns la acuzațiile potrivit cărora Beijingul ar fi pătruns în sistemele de e-mail neclasificate ale mai multor oficiali de rang înalt din administrația Biden. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington nu a răspuns la solicitările de comentarii.

În ultimii ani, interesul FBI de a proteja inovațiile americane în acest domeniu a vizat mai degrabă producătorii de cipuri decât companiile de inteligență artificială în sine. Chiar dacă persoane din interior sau hackeri ar reuși să fure algoritmii care stau la baza unui sistem avansat în prezent, acel sistem ar putea fi deja învechit în șase luni, au declarat mai mulți foști oficiali americani.

Temerile legate de modul în care China ar putea utiliza inteligența artificială au crescut atât de mult în ultimul an încât directorul FBI și liderii altor agenții de informații occidentale s-au întâlnit în octombrie cu lideri din domeniul tehnologiei pentru a discuta această problemă.

Autoritățile americane cred că serviciile secrete chineze corelează informații sensibile din bazele de date pe care le-au furat de-a lungul anilor pentru a localiza și urmări spionii americani sub acoperire și pentru a identifica oficialii cu autorizații de securitate.

“China poate folosi inteligența artificială pentru a construi un dosar despre aproape fiecare american, cu detalii care variază de la dosarele de sănătate la cărțile de credit și de la numerele de pașaport la numele și adresele părinților și copiilor lor”, a declarat Glenn Gerstell, fost consilier general la Agenția Națională de Securitate. “Luați aceste dosare și adăugați câteva sute de mii de hackeri care lucrează pentru guvernul chinez și avem o potențială amenințare înfricoșătoare la adresa securității naționale”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: