Conglomeratul financiar China Huarong, unul dintre cele mai îndatorate grupuri ale țării și al cărui eventual faliment ar avea repercusiuni majore asupra economiei, a anunțat un acord cu investitorii pentru o recapitalizare, anunță Le Figaro.
China Huarong Asset Management este unul dintre cei mai mari gestionari de credite neperformante (care prezintă o probabilitate mare de neplată) și a făcut parte dintre cele patru companii publice create în| 1999 de guvernul cinez pentru a asana sectorul bancar. De atunci, grupul s-a diversificat în investiții, credite și imobiliare.
China Huarong, care are ca acționar principal ministerul chinez al Finanțelor, are circa 10.000 de angajați. Compania, care este puternic îndatorată, nu a mai publicat detalii legate de conturile sale din 2020. Din acest motiv, Bursa din Hong Kong a suspendat din aprilie cotarea Huarong.
13,5 miliarde de euro pierderi în 2020
Grupul a anunțat miercuri, într-un comunicat, că a ajuns la un acord cu investitorii pentru recapitalizare, Printre aceștia figurează fondul public de investiții CITIC Group. Niciun detaliu legat de acest acord nu a fost făcut public.
Huarong a suferit pierderi de 102,9 miliarde de yuani (13,5 miliarde euro) în 2020, pe care le impută pandemiei de Covid-19. Fostul director al China Huarong, Lai Xiaomin, a fost condamnat la moarte în iauarie pentru corupție și poligamie și a fost executat ulterior.
Această sentință împotriva unui înalt responsabil din sectorul financiar este neobișnuită. Lai Xiaomin a fost acuzat că a luat mită de peste 215 milioane euro și că a deturnat 3,1 milioane de euro din fonduri publice. Lai Xiaomin a făcut mărturisiri publice, la televiziunea de stat.
Presa a difuzat imagini cu un apartament din Beijing care i-ar fi aparținut, cu seifuri și dulapuri pline cu pachete de bani. Lai Xiaomin, care înainte lucrase la banca centrală și la autoritatea pentru supravegherea băncilor, a susținut că nu a „cheltuit niciun bănuț”.