China: Rata natalității s-a prăbușit la minimul ultimilor 40 de ani

Elevi China

Rata natalității s-a prăbușit anul trecut în China, atingând un minim al ultimilor peste 40 de ani, în ciuda eforturilor regimului comunist de a convinge familiile să facă mai mulți copii, potrivit Le Figaro.

Deși familiile au voie din 2016 să aibă doi copii, și apoi trei în acest an, Beijingul se confruntă cu riscul îmbătrânirii populației și al reducerii numărului de persoane active.

Rata natalității a scăzut puternic în 2020, la 8,52 nașteri la 1.000 de locuitori, potrivit datelor oficiale. Este cea mai redusă cifră de la începutul publicării acestor statistici, în 1978.

În 2019, rata natalității se cifra încă la 10,41 nașteri la 1.000 de locuitori. Cifra înregistrată anul trecut reprezintă, potrivit Biroului național pentru statistici, minimul înregistrat de la înființarea regimului comunist, în 1949.

Stimulentele acordate de regim par să aibă puțin effect asupra familiilor, confruntate cu creșterea costului de viață, în special în ceea ce privește educația și accesul la locuințe.

Numărul căsătoriilor s-a prăbușit și el în 2020, la minimul ultimilor 17 ani, cu doar 8,14 milioane de cupluri.

Nunmărul divorțurilor a scăzut însă pentru prima oră în ultimii peste 30 de ani, după ce în 2020 a fost impus un interval de gândire de o lună pentru cuplurile care vor să se despartă.

Statisticile oficiale chineze sunt puse adeseori sub semnul îmtrebării. Agenția Bloomberg a calculat că numărul de nașteri a fost diminuat cu 11,6 milioane între 2000 și 2010 având în vedere diferențele dintre cifrele anuale ale Biroului național de statistici și rezultatele recensămintelor efectuate la fiecare zece ani.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *