China: Ritmul de creștere a populației încetinește, India vine rapid din urmă și ar putea ajunge în următorii ani cea mai populată țară din lume

china-oras-aglomeratie-virus-coronavirus-pixabay

Din ce în ce mai mulți pensionari în raport cu persoanele active: populația Chinei a cunoscut în ultimii zece ani cea mai slabă creștere de decenii, fiind foarte aproape de a fi prinsă din urmă de India, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Cea mai populată țară din lume avea oficial 1,411 miliarde de locuitori la sfârlitul anului trecut, a anunțat marți Beijingul, care a prezentat rezultatele recensământului pe care îl realizează la un interval de zece ani.

În raport cu precedentul recensământ, din 2010, populația a crescut cu 5,38% în 10 ani (sau 0,53% în medie pe an), potrivit Biroului național de statistică. Este cel mai slab ritm din anii 1960.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În acest ritm, China ar putea să piardă mai rapid decât se estima titlul de cea mai populată țară din lume, în condițiile în care India avea în 2020 1,38 miliarde de locuitori, potrivit estimărilor Națiunilor Unite.

Populația indiană crește în medie cu 1% pe an, după cum arăta un raport publicat anul trecut de New Delhi.

Curba de creștere a populației Chinei ar fi urmat să atingă un vârf în 2027, după care ar fi fost depășită de India, indicau estimările Beijingului. La acel moment, populația Chinei ar fi urmat să scadă, pentru a ajunge la 1,32 miliarde în 2050.

Marți, purtătorul de cuvânt al BNS, Ning Jizhe, a confirmat că “vârful” se apropie, fără a putea oferi însă o dată reală. Populația totală ar urma să rămână peste 1,4 miliarde “o anumită perioadă de timp”, a spus acesta.

Cauzele reducerii natalității sunt multiple: scăderea numărului de căsătorii, creșterea costurilor cu locuințele și educația, fertilitate mai tardivă pentru femei care privilegiază cariera etc.

Anul trecut, marcat de epidemia de Covid, numărul de nașteri a căzut la 12 milioane, față de 14,65 milioane în 2019. La acel moment, rata de natalitate (10,48 la 1.000) era deja la un nivel minim de la fondarea Chinei comuniste, în 1949.

China a relaxat în 2016 politica unui singur copil și a permis tuturor cetățenilor să poată avea doi copii. Fără a reuși însă să relanseze natalitatea, astfel încât mai recent au apărut voci care cer renunțarea la limita de doi copii pe familie.

Experții în demografie au lansat semnale de alarmă legate de o evoluție similară cu cea a Japoniei sau Coreii de Sud, cu o reducere a populației și un exces de persoane în vârstă în raport cu tinerii și populația activă.

În martie, Parlamentul a adoptat un proiect de majorare progresivă a vârstei de pensionare în cursul următorilor cinci ani.

Explozia migranților interni

Potrivit rezultatelor recensământului, țara avea anul trecut peste 264 de milioane de persoane în vârstă de 60 de ani sau peste.

Această populație reprezintă acum 18,7% din total, respectiv o creștere de 5,44 puncte procentuale în raport cu 2010.

În schimb, populația activă (15 – 59 de ani) nu mai reprezintă decât 63,35% din total, în scădere cu 6,79 puncte.

O altă cifră care poate genera dezechilibre: populația “flotantă” a migranților interni. Aceste persoane provenite din mediul rural și care lucrează în marile orașe fără o formă de protecție socială stabilă erau anul trecut în număr de aproape 376 de milioane, în creștere cu aproape 70% în 10 ani.

Publicarea recensământului a fost amânată mai multe săptămâni, alimentând zvonurile că cifrele ar fi stânjenitoare pentru regimul comunist.

La sfârșitul lui aprilie, Beijingul a dezmințit informațiile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: