China va lansa un fond de investiții de susținut de stat, care va strânge peste 40 de miliarde de dolari pentru a stimula industria cipurilor

chip pixabay Sursa foto: Pixabay

China este pregătită să lanseze un nou fond de investiții susținut de stat care are ca scop strângerea a aproximativ 40 de miliarde de dolari pentru sectorul său de semiconductori, au declarat două persoane familiare cu acest subiect, în timp ce țara își intensifică eforturile de a recupera decalajul față de SUA și alți rivali, scrie Reuters.

Este posibil să fie cel mai mare dintre cele trei fonduri lansate de Fondul de investiții în industria circuitelor integrate din China, cunoscut și sub numele de Marele Fond.

Obiectivul său de 300 de miliarde de yuani (41 de miliarde de dolari) depășește fondurile similare din 2014 și 2019, care, potrivit rapoartelor guvernamentale, au strâns 138,7 miliarde de yuani și, respectiv, 200 de miliarde de yuani.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Un domeniu principal de investiții va fi echipamentul pentru fabricarea cipurilor, a declarat una dintre cele două persoane și o a treia persoană familiarizată cu acest subiect.

Președintele Xi Jinping a subliniat de mult timp necesitatea ca China să ajungă la autosuficiență în domeniul semiconductorilor. Această nevoie a devenit cu atât mai presantă după ce Washingtonul a impus o serie de măsuri de control al exporturilor în ultimii doi ani, invocând temeri că Beijingul ar putea folosi cipuri avansate pentru a-și spori capacitățile militare. În octombrie, SUA au lansat un pachet de sancțiuni de amploare care a redus accesul Chinei la echipamente avansate de fabricare a cipurilor, iar aliații SUA, Japonia și Olanda, au luat măsuri similare.

Noul fond a fost aprobat de autoritățile chineze în ultimele luni, au declarat două dintre persoane.

Ministerul de Finanțe al Chinei plănuiește să contribuie cu 60 de miliarde de yuani, a declarat o persoană. Alți contribuitori nu au putut fi aflați imediat.

Toate sursele au refuzat să fie identificate, deoarece discuțiile erau confidențiale.

Biroul de informații al Consiliului de Stat, care se ocupă de întrebările presei în numele guvernului, Ministerul de Finanțe și Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației nu au răspuns imediat la solicitările Reuters de comentarii.

De asemenea, Marele Fond nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Investiții până în prezent

Procesul de strângere de fonduri va dura probabil luni de zile și nu a fost imediat clar când va fi lansat cel de-al treilea fond sau dacă vor fi făcute alte modificări la plan, au declarat primele două surse.

Printre susținătorii celor două fonduri anterioare ale Big Fund se numără ministerul de finanțe și entități de stat, precum China Development Bank Capital, China National Tobacco Corporation și China Telecom.

De-a lungul anilor, Big Fund a oferit finanțare celor mai mari două mari turnătorii de cipuri din China, Semiconductor Manufacturing International Corporation și Hua Hong Semiconductor, precum și lui Yangtze Memory Technologies, un producător de memorii flash și unui număr de companii și fonduri mai mici.

În pofida acestor investiții, industria cipurilor din China a avut dificultăți în a juca un rol de lider în lanțul de aprovizionare global, în special pentru cipurile avansate.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: