China vrea să cumpere participații la firme rusești de energie și de mărfuri, inclusiv la Gazprom

Redacția mart. 8, 2022 0 comentarii
Vladimir Putin Xi Jinping

China ia în calcul să cumpere sau să își crească participațiile deținute la companii rusești de energie și materii prime, precum gigantul Gazprom sau producătorul de aluminiu United Co. Rusal International, scrie Bloomberg.

Beijingul este în discuții cu firmele sale de stat, inclusiv China National Petroleum Corp., China Petrochemical Corp., Aluminium Corp. of China și China Minmetals Corp., cu privire la orice oportunități potențiale de investiții în companii sau active rusești, au spus sursele Bloomberg.

Orice tranzacție în acest sens va fi strict pentru a susține importurile Chinei, care își concentrează atenția asupra energiei și securității alimentare, și nu ca o dovadă de sprijin pentru invazia Rusiei în Ucraina, potrivit surselor citate.

Discuțiile sunt într-un stadiu incipient și nu vor duce neapărat la o înțelegere, conform acestora.

Războiul Rusiei în Ucraina a crescut presiunea asupra Beijingului de a-și asigura importurile, în contextul în care costul energiei, metalelor și alimentelor se ridică la niveluri fără precedent. Îngrijorați de impactul pe care îl va avea creșterea prețurilor asupra economiei, înalții oficiali guvernamentali din China au emis ordine de a acorda prioritate securității aprovizionării cu mărfuri, a transmis Bloomberg săptămâna trecută.

China a promis că va continua relațiile comerciale în mod normal cu Rusia, în ciuda unui exod masiv al companiilor europene și americane din această țară. BP, Shell și Exxon Mobil au luat prin surprindere industria energetică, renunțând la activele rusești în valoare de miliarde de dolari.

Între timp, ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat la începutul acestei săptămâni că legăturile dintre China și Rusia rămân „solide”, chiar dacă Beijingul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la victimele civile din Ucraina și a cerut discuții de pace pentru a pune capăt războiului.

Pentru a menționa câteva investiții energetice ale Chinei în Rusia: CNPC deține un pachet de 20% din proiectul Yamal LNG și o participație de 10% în Arctic LNG 2, în timp ce Cnooc Ltd. deține și 10% din Arctic.

Cele două țări își consolidaseră deja relațiile, președinții Xi Jinping și Vladimir Putin semnând luna trecută o serie de acorduri pentru a spori aprovizionarea Chinei cu gaz și petrol, precum și cu grâu din Rusia. Gazprom și Rosneft PJSC s-au numărat printre giganții energetici ruși care au încheiat acorduri în timp ce cei doi lideri s-au întâlnit la Beijing înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă.

Investițiile crescute ale Chinei ar putea contribui la consolidarea efortului Moscovei de a accelera așa-numita „pivotare către Asia” ce a început cu acorduri de aprovizionare cu petrol și gaze. China a dublat achizițiile de produse energetice rusești la aproape 60 de miliarde de dolari în ultimii cinci ani.

Conducta Power of Siberia a început să trimită gaze către China în 2019, iar Gazprom este deja în discuții cu China pentru o altă rută care ar putea fi bătută în cuie în acest an, permițându-i în cele din urmă să livreze combustibil din zăcămintele de gaze care alimentează Europa.

Sursa foto: kremlin.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *