China vrea să fie independentă de sectorul Tech dominat de americani: Un comitet secret selectează companiile care vor furniza produse IT pentru sectoarele sensibile

Xi Jinping. Sursa: Facebook Foto: Xi Jinping / Facebook

China accelerează planurile pentru a înlocui tehnologia americană, după ce a abilitat o organizație secretă susținută de guvern pentru controlarea și aprobarea furnizorilor locali în domenii sensibile de la cloud la semiconductori, au declarat surse apropiate dosarului, pentru agenția Bloomberg.

Format în 2016 pentru a consilia guvernul, Comitetul de lucru asupra inovațiilor în aplicațiile privind tehnologia informațiilor a fost acum însărcinat de Beijing pentru a ajuta la definirea standardelor industriei și pentru a instrui personalul în exploatarea softurilor considerate fiabile. Organismul de stat va concepe și va pune în aplicare planul denumit “IT Application Innovation”, cunoscut în China sub numele de „Xinchuang”. Acesta va alege furnizorii care vor oferi tehnologii pentru sectoarele sensibile, de la domeniul bancar la stocarea datelor guvernamentale, o piață care ar putea ajunge la 125 de miliarde de dolari până în 2025.

Până în prezent, 1.800 de furnizori de computere, cipuri, rețelistică și software au fost invitați să se alăture comitetului, au precizat sursele citate, care au preferat să-și păstreze anonimatul. Organismul a certificat în acest an sute de companii locale ca membri ai comitetului, cel mai rapid ritm din ultimii ani.

Existența acestei „liste albe” a Xinchuang ar putea spori tensiunile dintre cele două superputeri, în momentul în care președinții Joe Biden și Xi Jinping au încheiat primul lor summit virtual. Acest plan oferă Beijingului mai multe opțiuni în înlocuirea furnizorilor străini de soft, susținând marile firme locale să funcționeze independent, cu posibilitatea de a ocoli eventuale sancțiuni americane, cum au fost cele impuse de administrația Trump.

Efortul de a înlocui furnizorii externi face parte din eforturile mai extinse ale Beijingului de a controla o industrie tehnologică tentaculară, inclusiv în ceea ce privește securitatea datelor. Deja Guvernul a forțat giganți în domeniul cloud precum Amazon Web Services și Microsoft Corp. să înființeze companii mixte care să opereze pe continent.

Nu se cunosc multe date legate de Xinchuang, dar orice companie care este deținută în proporție mai mare de 25% de acționari străini va fi exclusă din acest comitet.

Comitetul avea 1.160 de membri în iulie 2020, potrivit Netis, o companie din domeniul cloud care pretinde că a trecut cu succes un proces de examinare complex. Printre membri se mai numără producătorul de procesoare Loongson, producătorul de servere Inspur și dezvoltatorul de sisteme de operare Standard Software.

Principalii producători din China           Concurenții externi

Huawei                                                       Ericsson, Nokia
Inspur                                                         Intel, HP, Dell
Loongson                                                   Intel, AMD
Alibaba, Tencent                                         AWS, Azure
Qi An Xin                                                    FireEye, Palo Alto Networks

Entitățile care țin de  Partidul Comunist, guvernul și sectorul militar vor fi primele care vor adopta produsele certificate prin Xinchuang, urmate de sectorul financiar și de companiile de stat.

“Xinchuang nu poate fi construit într-o zi, este o strategie pe termen lung care ajută China să-și dezvolte propriile tehnologii informatice”, potrivit unui raport al cabinetului de studii iResearch, cu sediul în Shanghai.

Foto: Xi Jinping / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *