Chinezii de la Sinopec pregătesc investiții record în producția de hidrocarburi

sonda exploatare petrol Sursa foto: Pexels/Pixabay

China Petroleum & Chemical, grup cunoscut sub numele de Sinopec, are în plan pentru 2022 cea mai mare investiţie de capital din istoria sa, după ce a înregistrat anul trecut cel mai bun profit din ultimul deceniu, răspunzând apelulului Beijingului adresat companiilor energetice pentru a creşte producţia, transmite News.ro.

Sinopec se aşteaptă să cheltuie 198 de miliarde de yuani (31 de miliarde de dolari) în 2022, în creştere cu 18% faţă de un an în urmă, depăşind recordul anterior de 181,7 miliarde de yuani stabilit în 2013, potrivit unui comunicat al companiei depus duminică la Bursa de Valori din Shanghai.

Grupul vrea să investească 81,5 miliarde de yuani în exploatarea zăcămintelor, în special în rezervele de ţiţei din zăcămintele Shunbei şi Tahe şi zăcămintele de gaze naturale din provincia Sichuan şi regiunea Mongoliei Interioare.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

”Privind în perspectivă în 2022, cererea de pe piaţă pentru petrol rafinat va continua să se redreseze, iar cererea de gaze naturale şi produse petrochimice va continua să crească”, spune Sinopec.

De asemenea, grupul a avertizat cu privire la impactul potenţial al problemelor geopolitice şi al preţurilor volatile ale petrolului asupra investiţiilor şi operaţiunilor în afacerile din străinătate. Dar Sinopec nu a numit un proiect anume.

Reuters a scris că grupul Sinopec a suspendat discuţiile pentru o investiţie majoră petrochimică şi o afacere de comercializare a gazelor în Rusia, luând în considerare apelul guvernului la prudenţă pe măsură ce sancţiunile se înmulţesc în urma invaziei ruse în Ucraina.

Preţul petrolului Brent a crescut cu 52% în acest an şi a urcat până la 139 de dolari pe baril la începutul lunii martie, alimentat de temerile de întrerupere a aprovizionării ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Sinopec a înregistrat în 2021 cel mai mare profit din ultimul deceniu, pe fondul redresării cererii de energie şi al creşterilor preţului petrolului în era post-Covid, câştigurile nete ajungând la 71,21 miliarde de yuani.

Grupul planifică să producă 281,2 milioane de barili de ţiţei şi 12.567 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2022, în creştere faţă de producţia sa de 279,76 milioane de barili şi 1.199 de miliarde de metri cubi în 2021.

Beijingul încearcă să asigure siguranţa energetică în ţară pe fondul intensificării riscurilor geopolitice. Vrea să menţină producţia anuală de ţiţei la 200 de milioane de tone şi să crească producţia de gaze naturale la peste 230 de miliarde de metri cubi (bcm) până în 2025, de la 205 miliarde de metri cubi în 2021.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: