Chiriac, CONAF: “Capacitatea de absorbţie a banilor europeni s-a dovedit a fi limitată, în mare parte din cauza unei birocraţii excesive”

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Nevoile de investiţii sunt mari, dar există încă întârzieri în punerea în aplicare a planurilor şi în fluxul de noi fonduri care intră în economie, susţine preşedintele Confederaţiei Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac, citată de Agerpres.

“Capacitatea de absorbţie a banilor europeni s-a dovedit a fi limitată, în mare parte din cauza unei birocraţii excesive. Aceste evoluţii ridică o serie de întrebări-cheie, în special în ce priveşte modul în care designul programelor ar trebui conceput şi cum pot fi acestea puse în aplicare pentru a se concentra mai bine pe modalităţi realiste, eficiente, echitabile şi durabile de cheltuire a banilor europeni. Rolul nostru este să construim punţi, iar la finalul celor şase dezbateri, pe care le vom realiza în şase regiuni diferite ale ţării, să grupăm şi concluzii, într-o foaie de parcurs pentru finanţările europene. În acest an, am reuşit să avem un dialog real si constructiv cu Guvernul, cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, am trecut o dată în plus de la promisiuni la fapte. 73 de proiecte aprobate, dar fără finanţare, pe domeniul digitalizării urmează, conform promisiunilor, să fie finanţate”, a declarat Cristina Chiriac.

Conform sursei citate, economia românească dispune de oportunităţi de finanţare prin programele europene “Next Generation EU” sau “Facilitatea de redresare şi rezilienţă” care, fructificate, ar putea atenua şocurile crizelor actuale şi pot compensa trei decenii de investiţii reduse.

Potrivit CONAF, autorităţile guvernamentale şi-au intensificat şi ele eforturile pentru a atinge obiectivele de absorbţie eficientă a banilor europeni.

“Echipa ministerială pune foarte serios problema optimizării ratei de absorbţie a fondurilor europene, aflată azi la un procent nemulţumitor, de 61%. Zilele trecute am semnat două ghiduri noi de măsuri de finanţare, prin care vom stimula proiectele cu componente de cercetare-dezvoltare şi implementarea rezultatelor, ghiduri foarte utile. În PNRR avem multe oportunităţi pentru digitalizarea şi pentru listarea la bursă a afacerilor cu scopul de a le dezvolta. Guvernul se concentrează pe identificarea zonelor unde se află sincopele liniilor de finanţare, pentru că observăm totuşi o rată de supra-contractare pe anumite măsuri, chiar de 150%, dar nu toate contractele se duc la bun sfârşit. Încercăm să scădem nivelul de birocraţie din proiecte, chiar dacă nu este uşor. În întâlnirea de acum două săptămâni, de la Bruxelles, în care echipa ministerului a fost primită de doamna Elisa Ferreira, Comisar european pentru Coeziune şi reforme, domnia sa a subliniat un factor orizontal esenţial pentru reformele UE, cel al egalităţii de şanse şi implicării femeilor în antreprenoriat,” a declarat Csilla Hegedus, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Programele de finanţare cu fonduri europene reprezintă, tot mai mult, un domeniu al vieţii economice care poate fi considerat strategic pentru viitorul României, iar rolul lumii academice este esenţial în acest context.

Foto: Pexels.com

Comentarii

  1. A unei birocratii dobitoace conduse de niste agramati,mai bine zis,a unor rebuturi sociale care traiesc in lux pe spatele tarii de care isi bate joc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *