Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că sunt gata să facă tot ceea ce este necesar pentru a progresa și a aduce gaze prin proiectul Neptun Deep, însă cerere în continuare clarificări suplimentare din partea autorităților în ceea ce privește legea offshore.
Aceasta spune că legea aduce îmbunătățiri, însă mai este nevoie de clarificări în ceea ce privește principiile piaței libere pe piața de transfer de operare care se întâmplă în 9-12 luni până la luarea deciziei finale de investiție.
„Pentru a crește producția de gaze naturale a României, este esențial să dezvoltam resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificările aduse Legii Offshore, însă o serie de clarificări din partea autorităților sunt necesare. Daca toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiție este estimata pentru mijlocul anului 2023”, a declarat Christina Verchere.
Potrivit raportului OMV Petrom, prin proiectul Neptun Deep se estimează transferul statutului de operator către OMV Petrom în T3/22, iar dacă toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023.
Pentru anul acesta, OMV Petrom se așteaptă ca prețul mediu al țițeiului Brent va ajunge peste 100 de dolari pe baril. Prețul ridicat al producției energetice va determina scăderea consumului, iar cererea de gaze și electricitate din 2022 va fi mai mica în comparație cu 2021. Pentru producția petrolieră cererea va rămâne în general constantă.