Christine Lagarde (BCE) a declarat că vede dobânda la depozite la zero sau “uşor peste”

Christine Lagarde Banca Central Europeană Sursa foto: europarl.eu

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat marţi că vede dobânda la depozite (care în prezent este la minus 0,5%) la zero sau “uşor peste” până la finalul lunii septembrie, ceea ce implică o creştere de cel puţin 50 de puncte de bază, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Ar fi pentru prima dată după 2014 când dobânda la depozite ar reveni în teritoriu pozitiv.

La şedinţa de politică monetară din 14 aprilie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

“Foarte posibil vom avansa în teritoriu pozitiv la finalul trimestrului trei din 2022”, a declarat Lagarde într-un interviu acordat Bloomberg.

Rugată să clarifice comentariul, oficialul BCE a adăugat: “Când nu mai ai dobânzi negative, ele pot fi la zero sau uşor peste zero. Aceste evoluţii vor fi determinate pe baza proiecţiilor noastre şi a orientării viitoare a politicii monetare (forward guidance)”.

Declaraţiile lui Christine Lagarde s-au repercutat imediat asupra monedei euro, care s-a apreciat cu 0,4%, până la 1,0729 dolari. Luna aceasta, euro a atins un curs de 1,0349 dolari, cel mai scăzut din ianuarie 2017, dar de atunci s-a apreciat cu 3,6%.

În ultimele luni însă preţurile au explodat, pe fondul scumpirii alimentelor şi carburanţilor din cauza unor factori precum războiul din Ucraina. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un maxim istoric de 7,4% în luna aprilie şi chiar şi un indicator care exclude preţurile la alimente şi energie a depăşit cu mult ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

De mai multe luni instituia de la Frankfurt se distinge prin ezitarea de a anunţa în mod clar un calendar de înăsprire a condiţiilor de creditare. Declaraţiile de luni ale lui Christine Lagarde merg în direcţia aşteptărilor actorilor de pe piaţă, care mizează pe mai multe majorări de dobândă în a doua jumătate a anului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: