Banca Centrală Europeană trebuie să continue să majoreze dobânzile, pentru a contracara inflaţia, chiar dacă probabilitatea unei recesiuni în zona euro a crescut, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, într-un interviu publicat marţi pentru portalul de ştiri Delfi Bizness, preluat de Reuters, informează Agerpres.
Joia trecută, consiliul guvernatorilor BCE a decis să dubleze dobânda de bază în zona euro, la 1,5%, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
“Mandatul nostru este stabilitatea preţurilor şi trebuie să îl atingem utilizând toate instrumentele de care dispunem. Suntem decişi să facem tot ce este necesar pentru a readuce inflaţia înapoi la ţinta noastră de 2%”, a spus Lagarde.
La ultimele sale trei reuniuni de politică monetară, consiliul guvernatorilor BCE a majorat dobânda de referinţă cu 200 de puncte de bază iar pieţele financiare se aşteaptă la noi majorări în lunile următoare. Însă creşterea dobânzilor de politică monetară de către BCE a dus la majorarea costurilor la care se împrumută companiile şi guvernele şi a dat naştere la îngrijorări potrivit cărora lupta împotriva inflaţiei va afecta creşterea economică.
Conform datelor preliminare publicate luni de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la un maxim istoric de 10,7% în luna octombrie 2022, depăşind precedentul maxim istoric de 9,9% înregistrat în luna septembrie. Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat este peste estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 10,2%.
“Inflaţia este în continuare la un nivel mult prea mare în zona euro. Cu cât mai mult inflaţia rămâne la acest nivel ridicat, cu atât este mai mare riscul ca să se extindă la întreaga economie. Atunci consumatorii şi companiile vor începe să se aştepte la o inflaţie şi mai mare în viitor, iar acest lucru este periculos”, a subliniat Lagarde.
În paralel, Eurostat a informat luni că economia zonei euro a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de doar 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere de 0,8% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Analiştii sunt de părere că principalul motiv al încetinirii economiei sunt preţurile mari la energie şi mulţi prognozează că economia zonei euro va intra în recesiune la finalul anului şi în primele luni ale anului următor.
“Destinaţia este clară şi nu am ajuns încă acolo. Vom avea şi alte majorări de dobândă în viitor”, a spus Lagarde, fără a preciza care este nivelul la care ar putea ajunge dobânda de referinţă a BCE.