Christine Lagarde: BCE trebuie să împiedice creșterea rapidă a salariilor să alimenteze inflația

Redacția ian. 1, 2023 3 comentarii
Christine Lagarde Banca Central Europeană

Salariile din zona euro cresc mai repede decât se credea, iar Banca Centrală Europeană trebuie să împiedice ca acest lucru să se adauge la inflația deja ridicată, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.

BCE a majorat ratele dobânzilor cu un total de 2,5 puncte procentuale din iulie în încercarea de a opri o creștere istorică a inflației și a promis o înăsprire și mai mare a politicii în următoarele ședințe, deoarece așteptările de creștere a prețurilor pe termen lung au început să se deplaseze peste ținta sa de 2%.

„Știm că salariile cresc, probabil într-un ritm mai rapid decât cel așteptat”, spune Lagarde.

Lagarde a spus că banca trebuie să „ia măsurile necesare” pentru a reduce inflația la 2% de la rata actuală de aproape 10%.

Croația se va alătura zonei euro la 1 ianuarie ca al 20-lea membru al blocului monetar, intrând într-un club de elită într-un moment de turbulențe neobișnuite, în timp ce BCE încearcă să domolească inflația după ce și-a petrecut ultimul deceniu declanșând stimulente fără precedent pentru a relansa creșterea prețurilor atunci când aceasta era excepțional de scăzută.

Lagarde a adăugat că recesiunea de iarnă așteptată de bloc, indusă de creșterea costurilor energiei, va fi probabil scurtă și superficială, cu condiția să nu apară șocuri suplimentare.

Sursa foto: europarl.eu

Comentarii

  1. Mai Ioane, nu pune botu’ la prostiile ce se discuta la teveuri. Asta i praf in ochi ca prostimea sa uite adevaratele probleme ale societatii. Trezeste te la realitate, Dumnezeu iti bate la usa si tu dormi in papuci !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *