Cifrele încă arată bine, dar recesiunea bate deja la uşa Ungariei

Budapesta, Ungaria sursa foto: Pixabay

Institutul Central de Statistică al Ungariei (KSH) va publica, la mijlocul săptămânii viitoare, datele privind PIB-ul din al doilea trimestru. Potrivit declaraţiilor acordate pentru ziarul ungar „Népszava” de analiştii economici, deşi creşterea anuală va fi de peste şase la sută, în al treilea și al patrulea trimestru creşterea economiei ungare va încetini, sau ar putea intra foarte uşor în recesiune, scrie Rador.

Dintre componentele PIB-ului, producția industrială în luna iunie încă a depășit cu 1,5% nivelul anului precedent, mai exact, dacă ne uităm la indicatorul ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare, producția a crescut cu 4,8%. Dezvoltarea a fost determinată de o creștere cu 2,9% în industria auto, cu 4,9% în industria electronică și cu 9,3% în industria alimentară.

În majoritatea sectoarelor economiei încetinirea creşterii a fost deja simţitoare, deşi în industria auto se aşteaptă în lunile următoare la o revenire în forţă, deoarece pare să se rezolve criza cipurilor şi industria auto este bine aprovizionată şi cu comenzi suplimentare, a declarat pentru „Népszava” analistul principal al companiei Bank Holding din Ungaria, Gergely Suppan.

În acelaşi timp, dacă ne uităm în ansamblu, observăm că este tot mai sumbru viitorul economiei ungare. Potrivit lui Gergely Suppan, în al doilea trimestru creşterea trimestrială încă mai era de plus 0,5%, respectiv a rămas la un nivel pozitiv, însă ritmul de creştere a PIB-ului a încetinit deja. Ceea ce înseamnă că economia ungară a crescut anual cu 6,2% în al doilea trimestru, după o creştere de 8,2% înregistrată în primul trimestru. Multe sectoare înregistrează o încetinire, astfel performanţa agriculturii a scăzut, creșterea industriei construcțiilor a încetinit, ceea ce a fost contrabalansat de creşterea consumului populaţiei şi a turismului.

În lunile următoare va fi inevitabilă o încetinire, deoarece consumul va scădea din cauza creșterii costurilor la utilităţi. În acelaşi timp, atât populația, cât și companiile se lansează în investiții foarte serioase de economisire a energiei, care pot frâna declinul.

Potrivit analistului Gergely Suppan, astfel în al treilea trimestru creşterea se va menţine la un nivel pozitiv, însă decisive vor putea fi ultimele luni ale anului și primul trimestru al anului 2023. „În perioada de după luna octombrie aşteptăm o creştere pozitivă de zero la sută, dar situaţia este foarte sensibilă, azi nu se ştie dacă va fi o lipsă de combustibil şi/sau de gaze naturale, în Europa, ceea ce ar rescrie în fundamentele sale sectorul de macroeconomie”, a mai spus Suppan.

Cifrele din 2022 vor fit atât de frumoase, încât ar putea fi puse pe un panou de reclamă, dar chiar şi aşa recesiunea bate la uşă, a declarat pentru ziarul „Népszava” Péter Virovácz. Analistul principal la ING Bank este şi mai pesimist decât colegul său în ceea ce priveşte economia ungară. În opinia sa, PIB-ul va scade chiar în al treilea trimestru, însă în 2022 creşterea anuală va fi de 4-5% datorită creşterii puternice înregistrate în primul semestru. Analistul aşteaptă la o creştere trimestrială de 0,4% în al doilea trimestru, ceea ce înseamnă o creştere de 6,1% în comparaţie cu trimestrul doi al anului precedent. În al treilea trimestru – în opinia sa – va fi înregistrată o scădere, astfel în a doua parte a anului economia ungară se va scufunda într-o recesiune tehnică.

Sunt tot mai multe semnale de avertizare: creşterea comerţului cu amânuntul a încetinit trei luni consecutiv, o situaţie similară fiind înregistrată ultima oară în perioada 2008-2010, când economia ungară a suferit un regres serios. Tot un semnal de avertizare este şi faptul că încrederea consumatorilor a scăzut la nivelul anului 2012 – acesta a fost anul când PIB-ul a scăzut ultima oară în Ungaria. Iar datele din industrie din luna iulie arată că au început să scadă comenzile şi dacă această situaţie va fi durabilă se va încetini şi creşterea.

Din cauza inflaţiei mari se vor diminua şi veniturile reale, ceea ce nu va ajuta creşterea consumului şi tot mai greu va fi sutenabilă şi creşterea preţurilor la utilităţi şi plafonarea preţurilor la combustibili, a mai subliniat Péter Virovácz, care a adăugat: Mediul extern, care se deteriorează tot mai mult, contribuie la creşterea incertudinii, însă din cauză că se diminuează veniturile populaţiei pe care le poate cheltui, precum şi resursele companiilor, în a doua parte a anului economia ungară va înregistra o scădere.

Datorită primului semestru puternic, creşterea anuală încă va fi atât de frumoasă încât poate fi pusă pe un panou de reclamă, respectiv va rămâne între 4 şi 5 procente. Datele privind creşterea semnificativă acoperă procesele reale, în schimb datele anuale ale PIB-ului vor reflecta realitatea abia în 2023.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *