Cimbru mărunţit provenit din Ungaria, retras de la comercializare, după ce a fost constatată prezenţa oxidului de etilenă

Cimbru, mirodenii pexels.com

Autoritatea Sanitară Veterinară (ANSVSA) a anunţat retragerea de la comercializare a produsului “Cimbru mărunţit” pentru o posibilă prezenţă a oxidului de etilenă.

Firma producătoare este: Hazi Piros Paprika Kft din Ungaria, iar firma distribuitoare este Ieftinel SRL Oradea. Produsul a fost livrat în cinci magazine ale distribuitorului din trei localităţi din judeţul Bihor, potrivit Agerpres.

Pe etichetă apare numele produsului, HA Hazi Arany Cimbru mărunţit, producător: Hazi Piros Paprika Kft, gramaj: 8gr, Nr. Lot:1202443 – Expiră: 14.12.2023 şi 1212910 – Expiră: 13.12.2024, cod bare: 5997480703888.

“Motivul rechemării de pe piaţă a lotului de mai sus este legat de posibila prezenţă a oxidului de etilenă. Producătorul consideră că nu există nici un risc pentru sănătatea consumatorilor, dar din respect pentru aceştia a decis rechemarea acestui lot de produs, pentru a elimina orice fel de suspiciune. Celelalte loturi ale acestui produs pot fi consumate fără probleme. Persoanele care au achiziţionat aceste produse şi doresc rambursarea acestora au posibilitatea să le returneze la magazinul de unde le-au cumpărat şi pe baza bonului fiscal până la data de 25.02.2022”, precizează producătorul în anunţul postat pe site-ul ANSVSA.

Cel de-al lot de cimbru mărunţit, care este retras de la comercializare din acelaşi motiv, aparţine producătorului Hazi Piros Paprka KFt din Ungaria, gramaj de 8 grame, Nr. Lot/cod bare: 1202443/599748070388, iar compania distribuitoare este SC Ermosa SRL din Baia Mare.

“Va rugăm să returnaţi produsul până în 21.02.2022 deoarece este contaminat cu oxid de etilenă şi poate provoca grave probleme de sănătate. Ne cerem scuze pentru orice neplăcere creată!”, se menţionează în anunţ.

Oxidul de etilenă este o substanţă chimică în stare gazoasă care are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice, adică omoară virusurile, bacteriile, fungii şi orice alte tipuri de microorganisme care pot dezvolta boli ce depreciază anumite materii prime folosite în industria alimentară, potrivit asociației Pro Consumatori.

Folosit mulţi ani ca dezinfectant capabil să prevină mucegaiul şi să reducă riscul de salmonela, oxidul de etilenă a fost interzis ca pesticid în Uniunea Europeană din anul 1990, iar din anul 2011 a fost interzis ca produs de protecţie a alimentelor şi furajelor. Oxidul de etilenă irită pielea, ochii, căile respiratorii, provoacă dureri de cap, greaţă, vărsături, iar pe termen mediu şi lung provoacă diferite tipuri de cancer şi anomalii genetice. În prezent, în Uniunea Europeană, este permisă folosirea oxidului de etilenă doar pentru dezinfectarea echipamentelor medicale din spitale şi alte locaţii cu destinaţie medicală.

 

pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *