Cine e 4iG, compania care a preluat afacerile românilor de la Digi în Ungaria

digi-sigla

Firma maghiară de tehnologie a informației 4iG, care a cumpărat Digi Ungaria, a anunțat încă din 2019 că intenționează să crească prin achiziții alimentate de datorii în regiunea Europei Centrale și e bănuită de relații „prea strânse” cu regimul Orban de la Budapesta.

Gellert Jaszai a preluat controlul asupra 4iG – care furnizează servicii IT, inclusiv hardware și managementul sistemelor în Ungaria – la începutul acestei săptămâni, acceptând să cumpere un pachet de 40% de la magnatul maghiar Lorinc Meszaros, un prieten din copilărie al premierului Viktor Orban, care și-a folosit o influența pentru a intra în viața economică a Ungariei, dar și pentru a promova o agendă naționalistă, etichetată de partidul său de guvernământ Fidesz drept „Sistemul de cooperare națională” sau NER, care a ajuns să domine o serie de industrii.

Statul este direct implicat în mai multe sectoare, inclusiv în tehnologia informației, iar guvernul a declarat că intenționează să participe la o lansare a rețelei 5G, evaluată la 700 de miliarde de forinți (2,4 miliarde de dolari).

De altfel, foarte interesant e că, după cum scrie G4Media, Ungaria a exclus de la licitația 5G una dintre cele mai mari companii românești, la scurt timp după ce în 2018 România, prin BNR, a refuzat celei mai mari bănci ungare, OTP, să cumpere Banca Românească.

Curtea Supremă din Ungaria a decia că prin înscrierea în procedură, compania-mamă a Digi a vrut să inducă în eroare autoritatea telecom, iar participarea sa ar fi afectat corectitudinea licitaţiei, pentru că intenţia reală a societăţii nu a fost aceea de a valorifica în interes propriu drepturile de utilizare a frecvenţelor, ci transferul lor către Digi Kft.

4iG a raportat o creștere de 56% a veniturilor în primul trimestru, în mare parte datorită unei succesiuni rapide de contracte de stat asigurate după ce Meszaros a achiziționat o participație în iunie 2018.

Jaszai a spus că este mulțumit de această creștere și nu vede nicio problemă cu rolul dominant al statului pe piața IT, unde aproximativ jumătate din veniturile anuale de 600-700 de miliarde de forinți provin din sectorul guvernamental, un raport similar cu cel al altor țări.

El a spus că nu se aștepta la un avantaj de piață din legăturile 4iG cu Meszaros și, indirect, cu Orban, adăugând că serviciile de calitate vor aduce companiei mai multe afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *