În perioada 8 – 9 ianuarie 2025, Stéphane Séjourné, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru prosperitate și strategia industrială, se află în România, la București. Acesta se întâlnește cu reprezentanți ai guvernului și face un popas și la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială, în ceea ce oficialii UE numesc o etapă a turneului realizat în cele mai strategice sectoare industriale și lanțuri de aprovizionare din Europa. Oficialul urmează să se întâlnească cu reprezentanți ai sectorului industrial din România, dar pe agenda sa publică se află o singură vizită la o firmă din țară: Prime Batteries Technology, companie care proiectează, produce și comercializează baterii litiu-ion.
Economedia vă prezintă un profil al firmei care a ajuns jucător important într-un domeniu strategic al UE. Prime Batteries Technology este controlată de un om de afaceri cunoscut mai ales prin investițiile sale pe piața imobiliară și hotelieră și a fost cofondată alături de un proaspăt absolvent de Politehnică în 2016. Aceasta are acum printre acționari un conglomerat co-finanțat de UE, dar și grupul sud-african care deține în România liderul pieței, Rombat.
Conform cifrelor din 2023, firma este al doilea cel mai important jucător din domeniul bateriilor în România, după liderul pieței, Rombat. Compania lucrează la extinderea capacității și are în derulare proiecte majore în domeniul energiei.
Compania. Ce produce și pentru ce piețe? Fabrică în expansiune lângă București
Prime Batteries Technology, companie fondată de Adrian Polec și Vicențiu Ciobanu, proiectează, produce și comercializează baterii litiu-ion care deservesc domenii de activitate precum industria energetică, vehicule de tracțiune sau industria auto pentru mașinile electrice. Compania a fost înființată în anul 2016 și are sediul în București, România. Anterior, compania a funcționat sub numele Prime Motors Industry, în care Rombat deținea 35%.
Conform datelor prezentate pe site-ul compaiei, principalele piețe ale Prime sunt reprezentate de sisteme de stocare a energiei, de capacitate mare (proprietari de active industriale, producători de energie din surse regenerabile, companii de tip DSO și EPC), sisteme de stocare a energiei pentru aplicații rezidențiale (producători de invertoare și instalatori de sisteme de producție energie) și echipamente industriale (utilaje de transport și manipulare mărfuri). Compania a anunțat că se va concentra în următorii ani în principal pe sisteme de stocare a energiei de capacitate mare.
În 2023, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 205,785 milioane de lei (dublată de la 101 milioane anul precedent) și un profit de 42,3 milioane (+84% față de 2022), dar avea și datorii de 314 milioane, cu o investiție în derulare, potrivit datelor publice. Prime încheiase anul cu 104 angajați. Conducerea companiei estima pentru 2024 o creștere de aproximativ 50% față de anul precedent atât pentru cifra de afaceri, cât și la capitolul profit, după cum spunea Adrian Polec într-o discuție cu Economedia, în cadrul unui eveniment din toamna trecută organizat de EIT InnoEenergy. Prime avea anul trecut în jur de 200 de angajați, potrivit conducerii firmei, de două ori mai mulți decât în 2023.
Afacerile firmei au crescut semnificativ în anii recenți. În 2020, aceasta înregistrase o cifră de afaceri de 7,1 milioane, în 2021 a crescut până la 38 milioane, în 2022 a ajuns la 101 milioane anul următor, iar în 2023 la peste 205 milioane.
Prime era deja în 2023 al doilea cel mai important jucător din domeniul bateriilor în România, în funcție de cifra de afaceri, conform datelor consultate de Economedia pe platforma Termene.ro. Astfel, firma figurează pe podium, după Rombat, în lista firmelor cu Cod CAEN 2720 – Fabricarea de acumulatori și baterii:
Producătorul român de baterii Prime Batteries Technology se află în plin proces de expansiune și urmează să inaugureze noua facilitate de producție, pentru a ajunge la o capacitate de 2 GWh, la Cernica, lângă București.
Trebuie menționat că un moment important pentru companie a fost intrarea, în urmă cu aproximativ 2 ani, sub umbrela grupului european de inovare și tehnologie EIT InnoEnergy, co-finanțat de UE. Producătorul român a anunțat în 2022 că va investi 1 miliard de euro în creșterea capacității de producție: în prima etapă la 2 GWh, pentru ca până în 2026 să ajungă la 8 GWh, după ce EIT a cumpărat o parte dintre acțiunile companiei. Prime este, de altfel, singura firmă românească din portofoliul fondului. Prima parte a investiţiei, în creşterea capacităţii la 2 GWh producţie anuală, este la Cernica, unde Prime Batteries are deja o fabrică.
„Având în vedere că valoarea pieței globale a bateriilor urmează să se dubleze în următorii patru ani, pe măsură ce cererea de baterii litiu-ion crește rapid – iar în Europa, această cerere depășește producția – creșterea dinamică și consolidarea lanțului de aprovizionare al continentului este vitală. Europa este pe cale să devină al doilea mare producător de baterii, după China, până în 2025, iar această investiție este un exemplu de colaborare în materie de expertiză și resurse pentru a permite creșterea rapidă a capacității actorilor-cheie de pe piață”, transmitea EIT InnoEnergy în declarația prin care anunța intrarea în acționariatul companiei românești.
Cum a evoluat firma de atunci? „Aș zice că cei de la Prime sunt pe drumul bun, au trecut de stadiile de început, de “valea morții” a startup-urilor, sunt cash positive, au planuri de expansiune”, spunea, în urmă cu două luni, Marcin Wasilewski, atunci CEO EIT InnoEnergy pentru Europa Centrală, despre Prime, singura firmă românească din portofoliul fondului și despre evoluția sa. Mai multe detalii în interviul Economedia AICI.
Compania românească are în derulare proiecte importante. Spre exemplu, în aprilie anul trecut Prime Batteries și Monsson anunțau că au pus în funcțiune cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România. Această capacitate face parte din primul proiect hibrid fotovoltaic-eolian-baterii, instalat în cadrul Parcului Eolian Mireasa, cu o capacitate de 50 MW, aflat în județul Constanța.
Numele Prime a apărut la un moment dat printre firmele care s-au înscris într-un apel pentru schema de ajutor din PNRR pentru investiții în baterii și panouri fotovoltaice, dar acesta a fost anulat în octombrie 2023. Polec a declarat ulterior că nu este interesat de fonduri publice și granturi. De altfel, Prime Batteries Technology are de la înființare doar 8 contracte de achiziții directe, cel mai recent în 2021 cu institutul de cercetare ICPE.
Cine deține firma
Compania Prime Batteries Technology e controlată de Prime Batteries Energy Holding (99,45%), KIC Innoenergy și Metair International Holdings Coöperatief U.A, potrivit datelor Termene.ro.
KIC InnoEnergy SE (SE = Societas Europae, o societate europeană cu răspundere limitată) este un consorțiu de instituții europene cu activitate în sectorul energetic. Acesta cuprinde mai mulți parteneri – companii de top, universități, instituții de cercetare și școli de afaceri. KIC InnoEnergy este una dintre cele trei „KIC-uri” (Comunități ale cunoașterii și inovării) ale Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), un institut al Uniunii Europene.
International Holdings Coöperatief este parte a grupului sud-african Metair, care deține în România și producătorul Rombat. Metair e companie publică listată la Bursa de Valori din Johannesburg. Grupul administrează un portofoliu internațional de companii care fabrică, distribuie și comercializează produse pentru stocarea energiei și componente auto. Metair furnizează baterii auto unor producători de echipamente originale din Africa de Sud, Europa, România, Turcia și Rusia prin intermediul filialelor din România (Rombat), Turcia (Mutlu Akü) și Africa de Sud (FNB). Teritoriile cheie includ România, Rusia, Africa de Sud, Turcia și Slovacia.
Firma Prime Batteries Energy Holding este la rândul său controlată de Adrian Polec, asociat cu 96,51%, alături de KIC Innoenergy (2%) și Vicențiu Ciobanu (1,47%).
Adrian Polec este asociat sau administrator în 21 de firme (active), acestea având cu precădere profil imobiliar sau turism/ hotelier, dar și software și energie. Una dintre aceste firme, APX Immo, a derulat o serie de proiecte de locuințe, printre care un proiect rezidențial în Cotroceni cu Meta Estate Trust, dar și în afara Capitalei, în Constanța. Grupul APX deține mai multe proiecte hoteliere: Union Plaza, Venis Boutique, Filitti București, Snagov Mansion, Wokendorf Brașov, Hermanns Sibiu și North Hotel București.
Adrian Polec povestește într-un interviu despre trecerea de la imobiliare la energie. „Totul pleacă de la pasiunea mea pentru tehnologie și economie. Fascinat de construcții și implicit și de construcții de mașini, am dorit să construiesc o mașină complet electrică pentru a verifica viabilitatea acesteia din punct de vedere economic”, spunea acesta într-un interviu pentru Financialintelligence.ro din februarie 2024.
Asociatul său, Vicențiu Ciobanu, a absolvit Universitatea Politehnică București în 2014, a urmat un master în inginerie industrială și în 2016 devenea deja CEO Prime Batteries, conform informațiilor publicate pe rețeaua profesională LinkedIn.
Controverse: Asociere de scurtă durată cu grupul familiei Stoica/ Polec, denunțător la DNA
În 2021, Prime Batteries Technology s-a asociat, potrivit Profit.ro, cu o firmă din grupul Grampet al fraților Vasile Didilă și Gruia Stoica (magnatul din domeniul feroviar condamnat pentru evaziune și spălare de bani). Roserv Green Energy, controlată integral de Trans Expedition Feroviar, la care Didilă are 99% din acțiuni, a intrat cu 60% în capitalul companiei nou-înființate Prime European Battery SRL, alături de Prime Cell Production și Prime Batteries Technology SRL din București. Prime European Battery a fost însă radiată chiar în același an, în octombrie 2021.
Conform unui articol Gândul.ro, din ianuarie 2023, Polec apare și într-un dosar DNA: acesta a denunțat la Direcția Națională Anticorupție un polițist bucureștean de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Ofițerul se angajase ca, în schimbul a aproape 30.000 de euro, să-l scape de un dosar penal care viza una dintre firmele sale. Procurorii DNA anunțau, la jumătatea lunii iulie (2022), că un ofițer al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Capitalei a fost trimis în judecată, pentru mai multe fapte de corupție. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, ancheta ar fi pornit de la denunțul omului de afaceri Adrian Alexandrin Polec, care a spus că polițistul Andrei Iulian Stancu i-ar fi luat 27.000 de euro după ce i-ar fi promis că îi poate obține o soluție de clasare într-un dosar care viza una dintre firmele controlate de el, SC APX Immo Property SRL.