Personajele plasate în arest la domiciliu în ancheta DNA de la aeroportul Otopeni sunt interesante prin prisma legăturilor de afaceri sau de rudenie.
Potrivit DNA, un intermediar, Cristian Dumitru Bălan și George Alexandru Ivan, fost director la Compania Națională Aeroporturi București pe vremea ministrului Transporturilor Răzvan Cuc, i-ar fi cerut lui Cătălin Lăscuț, unul dintre patronii firmei care operează magazinele duty-free și restaurantele de pe aeroportul Otopeni, nici mai mult nici mai puțin decât peste 22 de milioane de euro.
În schimb, Bălan și Ivan i-ar fi promis lui Lăscuț că îl ajută să își prelungească contractele de închiriere de pe aeroportul Otopeni, inclusiv prin intervenții la ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Acesta a negat pentru G4media.ro că are avea legătură cu această afacere.
Cătălin Lăscuț este unul dintre cei 5 acționari, cu 20%, ai firmei Millenium Pro Design SRL, cea care operează magazinele duty-free și restaurantele de la aeroportul Otopeni.
Potrivit documentelor companiei publicate în MOF, alături de Lăscuț, în firma Millenium Pro Design SRL mai sunt acționari Radu Tănăsescu (administrator, plasat și el în arest la domiciliu), Emil Roșca, Ion Oltean și firma Heinrig Impex (vehiculul din România al companiei germane de retail duty-free Heinemann).
Potrivit istoricului companiei, firma a deschis primele magazine duty-free pe aeroportul Otopeni încă din 2004. Pe atunci, firma era deținută doar de Emil Roșca și Ion Oltean. În 2005, a intrat în companie și Cătălin Lăscuț, considerat acum adevăratul patron. Treptat, firma a deschis magazine duty-free în toate aeroporturile din țară.
Afacerea s-a dovedit deosebit de profitabilă. Potrivit datelor de pe portalul Ministerului de Finanțe, firma avea în 2017 un profit net de aproape 3 milioane de euro, culminând în 2019, cu un profit net de aproape 5 milioane de euro. În 2020, societatea a fost pe pierdere, iar în 2021 a revenit pe profit cu peste 2 milioane de euro.
Dincolo de imaginea de dandy dâmbovițean pe care și-o cultivă – Lăscuț postează pe Instagram imagini cu ceasuri scumpe, parfumuri și femei frumoase – patronul de la firma Millenium provine dintr-o zonă cu legături de business și de rudenie interesante. Este fiul lui Pavel Lăscuț, fost șef al Direcției de Supraveghere și Control din Direcția Generală a Vămilor din anii ’90.
Potrivit unei investigații de presă din 2017 semnate de jurnalistul Marian Păvălașc, Cătălin Lăscuț a fost primul ”chiriaș” al restaurantului Clubul Diplomatic, monument istoric din parcul Herăstrău.
În ianuarie 2012, ONG-ul Clubul Diplomaților (care a primit restaurantul și împrejurimile încă din 1996 de la MAE, cu titlu de donație) a încheiat un contract de locațiune (închiriere) cu firma Hotpoint Network, care la acea vreme era deținută de Cătălin Lăscuț și Cristina Robu.
Potrivit datelor firmei publicate în MOf, în aprilie 2012, Lăscuț a ieșit din firmă după ce și-a cesionat acțiunile unui off-shore din Cipru, reprezentat de partenera lui, Cristina Vărzaru.
În context e de menționat că firma Millenium este acționar în firma Aker Media Grup, alături de Cristina Vărzaru, după ce, în 2020, acționarul Radu-Cristian Bălan (27 de ani) a ieșit din firmă.
Ulterior, după 2014, firma care a închiriat restaurantul Clubul Diplomaților a ajuns să fie deținută de personaje din jurul lui Dragoș Dobrescu și Puiu Popoviciu, membri ai așa-zisului grup de la Monaco. Citește investigația jurnalistului Marian Păvălașc aici.
Potrivit unor surse G4media.ro, Cătălin Lăscuț a fost căsătorit cu Camelia Daniela Lăscuț, fata lui Ioan Hidegcuti, fost șef al BTT pe vremea regimului comunist, devenit ulterior director RAAPPS (1993-1997), secretar general al ministerului Culturii în guvernul Năstase și secretar general la ministerul pentru IMM-uri în guvernul Boc. În 2016 era șef al Fondului Român de Contragarantare. A fost asociat în firma Millenium Education cu Sebastian Blaga, fiul europarlamentarului PNL Vasile Blaga, potrivit documentelor acestei firme publicate în Monitorul Oficial.
De altfel, potrivit documentelor firmelor în care sunt acționari, Cătălin Lăscuț și Camelia Daniela Lăscuț au avut același domiciliu pe strada Louis Blanc din București.
Potrivit unui interviu Newsweek din 2020, șeful de atunci al Fondului Român de Contragarantare, Bogdan Glăvan, îl acuza pe actualul europarlamentar PNL Rareș Bogdan că l-ar fi atacat pentru că l-a dat afară pe Ioan Hidegcuti, rămas în FRC ca simplu angajat după ce a fost înlocuit din funcția de șef al instituției în 2016, pe vremea guvernului Cioloș.
Un alt personaj interesant din anchetă este Cristian Radu Bălan. Potrivit unor surse G4media.ro, Bălan se lăuda că este general SIE și că putea suna la orice oră politicieni influenți precum fostul premier Ludovic Orban.
Potrivit presei, el apare într-un dosar DNA de la Suceava din 2015 și în anturajul fostului șef ANI, Cătălin Macovei.
Fostul director de la Compania Națională Aeroporturi București, George Alexandru Ivan, ar fi fost angajat în compania de stat pe vremea fostului ministru PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc, în urma unui un concurs verificat de Curtea de Conturi. Detalii aici.
Un al 5-lea personaj anchetat în dosarul Otopeni este, potrivit DNA, Bogdan Lițoi, fost șef al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB). El a fost plasat sub control judiciar.