Cine sunt românii care conduc multinaționalele de top din țară. Companii auto, de energie sau retail au numit lideri locali în funcții cheie, în locul expaților

multinationale cei Foto: Linkedin/ Inquam, Octav Ganea

Dacă în urmă cu 20 de ani multinaționalele prezente pe piața din România angajau la conducere doar manageri străini, acum lucruri stau ușor diferit. Tot mai multe multinaționalele au început să pună ochii pe români și să îi avanseze în funcții de conducere.

Economedia a selectat zece multinaționale conduse de români. Acestea au fost luate în considerare în funcție de cifra de afaceri realizată în 2022.

Automobile-Dacia

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Mihai Bordeanu ocupă funcția de managing director Dacia Brand South Eastern Europe și country head România din 1 februarie 2021, fiind primul director general român la Dacia după aproape două decenii. Ultimul român în funcția de director general a fost Constantin Stroe. Acesta i-a luat atunci locul francezului Christophe Dridi, care a fost numit în două funcţii de vârf în cadrul Renault.

Mihai Bordeanu s-a alăturat în 2006 echipei Toyota în România, unde a ocupat, pe rând, funcţiile de director de marketing, director comercial şi director al mărcii Lexus pentru divizia Balcani. 

Patru ani mai târziu, prelua funcția de director de marketing în cadrul Renault Commercial Roumanie pentru mărcile Dacia şi Renault. 

Din 2014 a fost director de marketing al Grupului Renault pentru pieţele din Marea Britanie, Irlanda, Cipru şi Malta („North Territory”), iar din 2016 director de marketing pentru regiunea Eurasia. 

În urmă cu nouă ani a fost numit VP Marketing Dacia. 

Mihai Bordeanu a absolvit Facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti şi a urmat programe de management general în organizaţii de profil precum London Business School şi CEDEP (INSEAD).

Rompetrol Rafinare

Felix Crudu-Tesloveanu este din ianuraie 2020 directorul general al companiei Rompetrol Rafinare, deţinând anterior poziţia de head of COO Office al Grupului KMG International. Acesta i-a luat locul lui Yedil Utekov, care în acest moment este președinte al Consiliului de Administrație la Rompetrol Rafinare SA.

Potrivit site-ului oficial, Felix Crudu-Tesloveanu și-a început în 1988 cariera în segmentul operaţional, unde a activat timp de 10 ani, la rafinăria Petromidia. Apoi a ocupat, pe rând, funcţiile de manager destaţie în Constanţa, coordonator zonal, coordonator regional de vânzări, manager regional de vânzări, director de vânzări, director de operaţiuni şi director general al Rompetrol Downstream – divizia de retail a Grupului în România. În 2016 a preluat conducerea subsidiarei Grupului din Republica Moldova, iar apoi a fost numit manager general al Rominserv Valves IAIFO.

Metro Cash&Carry

Adrian Ariciu ocupă funcția de chief executive officer (CEO) din 1 octombrie 2020, preluând atribuțiile lui Roland Ruffing, cel care s-a aflat în această poziție executivă în ultimii patru ani. 

Potrivit site-ului companiei, Adrian Ariciu este doctor în economie și are experiență în dezvoltarea și implementarea strategiilor de business în industria de retail și de comerț cu ridicata.

Acesta și-a început cariera în METRO Cash & Carry România în martie 2000, în Departamentul Achiziții și Mercantizare pentru Produse Alimentare, ocupând, ulterior, mai multe funcții de management în cadrul companiei precum șef al Departamentului Achiziții Alimente Uscate și sef al Departamentului de Mărci Proprii.

Între 2013 și 2017, Adrian Ariciu a făcut parte din organizația METRO Cash & Carry Ucraina. În septembrie 2013, a fost numit în funcția de director al Departamentului Achiziții Alimente Uscate în cadrul METRO Cash & Carry Ucraina, preluând ulterior, funcția de Director de Achiziții (Director Adjunct Managementul Ofertei) pentru ca în 2015 să devină Director Comercial al METRO Cash & Carry din Ucraina.

Reîntors în țară, în octombrie 2017, Adrian Ariciu a preluat funcția de director operațiuni în cadrul METRO Cash & Carry România, înainte de a fi numit, în iulie 2018, director comercial al METRO Cash & Carry Rusia, cu atribuții directe în zona de management de categorii, prețuri, marketing și aprovizionare.

MOL România

Camelia Ene a preluat, din noiembrie 2016, funcția de country chairman & CEO MOL România, după aproape 10 ani petrecuți în cadrul companiei. Aceasta i-a luat locul lui Kinga Daradics după ce a intrat în con­cediu de maternitate.

Potrivit site-ului companiei, Camelia Ene s-a alăturat echipei MOL România în martie 2007, în funcția de shop offer manager. În octombrie 2010 a preluat și atribuțiile de coordonare a departamentului de marketing, iar în mai 2013 a devenit head of retail, find responsabilă de coordonarea întregii activități a rețelei de stații de servicii MOL România. 

Înainte de a se alătura MOL România, a activat în companii din domeniul FMCG, acumulând experiență în vânzări, relații comerciale și management. Este absolventă a Universității Româno-Americane din București și a urmat programe customizate de studii aprofundate în domeniul industriei de petrol și gaze în cadrul Thunderbird School of Global Management din Statele Unite.

Mega Image

Mircea Moga a preluat în 2018 conducerea Mega Image de la Vassilis Stavrou care s-a întors în Grecia, unde deținea funcția de brand president al Alfa Beta, succedându-l pe Leonidas Vrettakos, care s-a retras din activitate. Acesta este primul executiv român la vârful rețelei Mega-Image.

Mircea Moga deținea înainte funcția de SVP comercial și logistică în cadrul Mega Image, el lucrând în cadrul companiei din 1997.

Potrivit profilului său de LinkedIn, el și-a început cariera în cadrul Mega Image în 1997, deținând poziția de IT director timp de șapte ani. Acesta a deținut din 2004 funcția de IT&logistics director timp de aproape cinci ani, iar în 2009 a ajuns să ocupe poziția de retail operations director, pe care a menționut-o până în 2015. 

Ultima poziție deținută înainte să preia mandatul actual era cea de vicepreședinte pe zona comercială și de logistică, din 2015 până în 2018.

Robert Bosch

La începutul anului 2014, Mihai Boldijar a fost numit director general al firmei Robert Bosch şi reprezentantul concernului german în România şi Bulgaria. Brigitte Eble, care a ocupat această funcţie până la acea dată, a ieşit la pensie.

Acesta s-a alăturat companiei Bosch în anul 1995, unde a deținut mai multe poziţii, ultima fiind cea de director regional al diviziei Automotive Aftermarket pentru regiunea ASEAN.

În perioada 2009-2013, a condus operațiunile generale și dezvoltarea strategică a diviziei Automotive Aftermarket în Asia de Sud-Est.

De asemenea, acesta a coordonat în calitate de director şi operaţiunile diviziei din Vietnam. Responsabilitățile sale principale au inclus creșterea vânzărilor și a cotelor de piață prin implementarea strategiei regionale de dezvoltare bazată pe un portofoliu de produse orientat către piață și pe strategia de sourcing, creșterea şi consolidarea rețelei de distribuție în zona asiatică, precum și dezvoltarea unei reţele regionale de service-uri auto sub marca Bosch Service.

Până în 2009, Mihai Boldijar a deținut poziția de director regional al diviziei Automotive Aftermarket în Europa de Sud-Est, din cadrul Robert Bosch SRL.

Mihai Boldijar este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti, Facultatea de Tehnologie a Construcţiilor de Maşini, iar înainte de a se alătura grupului Bosch, a activat în producţie şi inginerie tehnologică.

Auchan

Ionuț Ardeleanu lucrează în cadrul Auchan de opt ani. Acesta a fost numit director general al Auchan în 2015, înlocuindu-l pe francezul Frédéric Bellon.

Potrivit profilului său de LinkedIn, acesta s-a alăturat companiei în 2008 ca manager de raion şi ulterior ca manager de piaţă până în 2012, când devine director de ofertă în cadrul departamentului Marketing. Ionuț Ardeleanu deține această funcție timp de un an, fiind apoi numit director regionale pe regiunea Sud până la preluarea mandatului de director general. 

Ionuț Ardeleanu a studiat universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Economie. 

Interbrands Orbico

Ioana Boghenco a devenit CEO-ul unuia dintre cei mai mari distribuitori FMCG din România, cu afaceri de miliarde euro, în octombrie 2020. Parcursul său în cadrul companiei a fost unul destul de scurt și rapid. Acesta a intrat în Interbrans Orbico în ianuarie 2020 ocupând poziția de chief commercial officer, până în septembrie 2020. O lună mai târziu a fost promovată în poziția de general manager al companiei.

Anterior companiei Interbrans Orbico, aceasta a acumulat o experiență de 16 ani în cadrul grupului Procter&Gamble, unul dintre cei mai importanți producători de bunuri de larg consum nealimentare la nivel mondial. 

Compania are portofoliu integrat care însumează peste 200 de branduri și 12.000 de produse din categorii precum tutun, parfumerie, uz casnic, alimentare și non-alimentare. 

Interbrands Orbico a întregistrat o cifră de afaceri de 5,1 miliarde lei în 2022, față de 2021, un profit net de 40 milioane lei și 2.098 de angajați.

MET Romania Energy

Florin Frunză a devenit CEO-ul subsidiarei din România a companiei energetice MET Group, cu sediul în Elveţia în septembrie 2020, când Petre Stroe a decis să se retragă din funcție fiind numit preşedinte neexecutiv al Consiliului de Administraţie.

Florin Frunză se alătură grupului MET după ce a activat la OMV Petrom. Acesta a lucrat pentru OMV Petrom începând cu anul 2007 deţinând diverse poziţii de conducere în cadrul companiei şi a fost numit administrator unic al OMV Petrom Gas SRL în 2015.

Începând cu anul 2019, în paralel, a ocupat şi funcţia de vicepreşedinte pentru Dezvoltarea Afacerilor Downstream Gas.

MET Group este o companie europeană integrată de energie, cu sediul central în Elveţia, cu activităţi în domeniul gazelor naturale, energiei electrice şi petrolului, axată pe comerţul angro de mărfuri multiple, tranzacţii şi vânzări, precum şi infrastructură energetică şi active industriale. Grupul este deţinut în proporţie de 80% de managerii şi angajaţii săi şi 20% de Keppel Corporation, o entitate cotată la bursa din Singapore.

Primele activităţi ale Grupului MET pe piaţa aprovizionării cu gaze naturale din România au început în 2009. De atunci, MET România Energy s-a extins prin fuziuni şi achiziţii, iar în prezent se află printre principalii furnizori privaţi, acoperind segmentul de energie electrică, gaze naturale şi servicii energetice.

Bunge

Cristian Mihăilescu ocupă funcția de country lead al Bunge România, cel mai mare procesator de semințe oleaginoase din lume din 2020, după ce mai bine de şase ani a fost director de agrobusiness în cadrul grupului, potrivit profilului său de LinkedIn.

Cristian Mihăilescu a lucrat șapte ani și cinci luni în cadrul companiei Alfred C Toepfer International, actuala ADM România Trading, unul dintre cei mai mari comercianţi de cereale de pe plan local. 

Acesta a ocupat în perioada 2006-2013 poziția de senior trader. 

Potrivit profilului său de linkedin, el a urmat specializarea Administrarea Afacerilor în cadrul Academiei de Studii Economice din Capitală. De asemenea, a studiat Management şi Administrarea Afacerilor în cadrul Esade Business and Law School, parte a Universităţii Ramon Llull, din Catalonia, Spania.

Hella România

Gelu Murariu a fost numit în 2008 director general al Hella România, ocupând în trecut, în 2006, poziția de COO în cadrul companiei.

Activitatea profesională a început-o în cadrul Solectron Timişoara, în anul 1998, având funcţia de inginer de testare. Cariera profesională s-a dezvoltat în cadrul Solectron Timişoara, în anul 2001 devenind Director General al companiei.

În 2006, se angajează la Hella Electronics România în funcţia de manager de operaţiuni. Din 2008 este Director General la Hella Electronics România, companie parte a Hella Group, unul dintre cei mai mari furnizori ai industriei auto la nivel mondial, specializat pe iluminat şi electronică.

Acesta este licenţiat în calculatoare la Universitatea Politehnica din Timişoara, promoţia 1997 și a urmat cursurile Open University CODECS Bucureşti, România.

 

Firme Cifra de afaceri 2022 Profit net 2022/ Pierdere neta 2022 Nr. Mediu angajati 2022
Automobile-Dacia 25.709.139.352 526.783.840 12.195
Rompetrol Rafinare 23.026.777.606 666.277.159 1.074
Metro Cash&Carry 9.333.600.126 38.054.543 3.627
MOL Romania 9.295.076.994 161.967.221 258
Mega Image 8.714.249.199 139.651.675 10.618
Robert Bosch 7.014.358.581 189.528.080 5.219
Auchan 6.937.753.430 100.321.597 7.334
Interbrands Orbico 5.189.788.496 40.962.375 2.098
Met Romania Energy 5.076.830.236 -31.197.620 56
Bunge Romania 4.240.038.509 218.865.985 560
Hella Romania 4.077.617.389 98.431.214 5.035

Sursă: date Termene.ro, analizate de Economedia

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. S-au suit şi ăştia, pe cadavre!
    Stim bine cum se fac promovarile in asemenea companii! E vorba networking (pile, numite la stat), favoruri, pupari la Sud de zona lombara, etc. Nu toti care ajung manageri sau sunt promovati, sunt chiar valorosi si merita!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.