Ciolacu, înainte de întâlnirea cu șeful OMV: Nu negociem legea offshore. Le-am solicitat să încheie amiabil litigiul împotriva României

G4Media sept. 18, 2023 2 comentarii
OMV Petrom

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, înainte de întâlnirea de la guvern cu șeful companiei OMV Alfred Stern că ”nu va negocia legea offshore”. El a spus într-o declarație de presă la sediul PSD că ”e un subiect care nu există”, deși OMV Petrom a depus Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris o reclamație împotriva statului român – prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră.

”Știu că există niște litigii și i-am solicitat să încercăm pe cale amiabilă să încheiem acele litigii”, a mai spus Ciolacu.

Deschiderea litigiului are loc pe fondul deciziei finale luate de OMV Petrom pentru începerea producției de gaze în Marea Neagră. Anunțul oficial privind începerea producției în perimetrul Neptun din Marea Neagră a fost făcut pe 21 iunie de compania OMV Petrom.

Plângerea depusă la Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris e îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră.

Plângerea OMV Petrom vizează modificarea legii offshore în ceea ce privește modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a declarat încă din iulie 2022, în cadrul unei conferințe de presă, că a cerut clarificări suplimentare din partea autorităților în ceea ce privește legea offshore. Ea a spus că legea promovată atunci de coaliția PSD-PNL-UDMR aduce îmbunătățiri, însă mai este nevoie de clarificări în ceea ce privește principiile pieței libere pe piața de transfer de operare care se întâmplă în 9-12 luni până la luarea deciziei finale de investiție.

„Pentru a crește producția de gaze naturale a României, este esențial să dezvoltam resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificările aduse Legii Offshore, însă o serie de clarificări din partea autorităților sunt necesare. Daca toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiție este estimata pentru mijlocul anului 2023”, a declarat Christina Verchere, potrivit Economedia.ro.

Foto: OMV Petrom

Comentarii

  1. Nesimțirea acestor austro-ruși, atinge apogeul, ne-au despădurit în disperare, cu tupeu au pus mâna pe umbra de industrie petrolieră ce-o mai aveam, și asta cu concursul slugilor pupincuriste ce ne-au condus simulând că va fi spre binele poporului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *