Ciolacu: România țintește postul de comisar european pentru piață internă / UE se pregătește de o reformă majoră a pieței interne

uniunea europeana, UE, comisia europeana, europa, bruxelles Sursa foto: © VanderWolfImages | Dreamstime.com

România țintește să obțină postul de comisar european pentru economie și piață internă, în următorul mandat al Comisiei Europene, a declarat luni premierul Marcel Ciolacu.

„Au început negocierile (pentru postul României de comisar european, n.r.) de șase luni de zile. E în funcție de ce portofoliu vom primi. În funcție de asta facem și nominalizarea de comisar. Eu am insistat foarte mult pe economie și piață internă. Tot ce se întâmplă acum este despre economie. Cred că cel mai bun portofoliu pentru România în acest moment este economie și piață internă”, a precizat Ciolacu.

Piața internă a Uniunii Europene (UE) este o piață unică, pe care este asigurată libera circulație a bunurilor, a serviciilor, a capitalurilor și a persoanelor și pe teritoriul căreia cetățenii europeni sunt liberi să locuiască, să lucreze, să studieze și să facă afaceri.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Amintim că una dintre prioritățile cheie ale Uniunii Europene în următoarea perioadă era reformarea pieței unice pentru a recupera decalajul de competitivitate față de SUA și China.

Recent, doi foști premieri italieni, Enrico Letta și Mario Draghi, au fost desemnați să creioneze două rapoarte care să contureze direcția către care va merge economia Uniunii Europene în următorii ani, pentru a integra noile state ce se vor alătura Uniunii și pentru a încerca să recupereze decalajul de competitivitate față de SUA și China. Primul raport, al lui Enrico Letta, a fost prezentat în aprilie într-un summit al Consiliului European de la Bruxelles, ultimul dinaintea alegerilor europene din iunie.

Raportul lui Letta arată că UE trebuie să extindă piața unică – care timp de decenii a fost limitată la circulația neîngrădită a bunurilor, serviciilor, capitalurilor și persoanelor – pentru a include piețele energetice, telecomunicațiile și piețele financiare.

Pe piața financiară, Letta propune un plan ambițios de încheiere a Uniunii piețelor de capital (CMU), un proiect de integrare a piețelor bursiere din cele 27 de state membre, care a mai fost dezbătut de-a lungul anilor, dar neacceptat până acum.

Integrarea piețelor financiare ar fi necesară pentru ca companiile să poată strânge bani pentru noi proiecte de energie regenerabilă de la investitori în acțiuni, obligațiuni și capital de risc, în loc să se bazeze în principal pe împrumuturi bancare. Oficialii UE afirmă că Europa are economii private în valoare de 33 trilioane de euro, mai multe decât Statele Unite, însă o parte substanțială dintre ele părăsesc UE și se duc să finanțeze economia americană.

Raportul Letta mai arată că securitatea UE trebuie să fie abordată într-o dimensiune cuprinzătoare și că „niciodată până acum nu a existat o asemenea urgență de a ne dezvolta propriile capacități industriale în pentru a fi autonome în domeniul strategic”.

El admite că nu este fezabilă aplicarea cadrului pieței unice în acest sector, dar se poate avansa spre dezvoltarea unei „piețe comune pentru industria de securitate și apărare”.

După prezentarea raportului despre piața unică a lui Enrico Letta, un Consiliu European din luna iunie va defini agenda strategică 2024-2029, iar ulterior Mario Draghi își va prezenta raportul privind viitorul competitivității europene.

Cele două rapoarte ar putea converge nu doar în ceea ce privește Agenda strategică pentru următoarea legislatură, ci mai ales în ceea ce privește ceea ce vor fi pilonii următorului buget multianual al UE (2028-2034).

O analiză detaliată a Economedia despre cum vor liderii europeni să reformeze economia UE și piața unică poate fi citită aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Un tentacul al crimei organizate PSD-PNL intins la postul de comisar european pentru piața interna ar fi suficient pentru falimenmtul intregii UE.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.