Citigroup se așteaptă ca avansul economiei mondiale să încetinească sub 2% în 2023

citi Citigroup Sursa foto: Dreamstime

Citigroup a prognozat miercuri o încetinire a creșterii globale sub 2% anul viitor, reluând proiecțiile similare ale unor instituții financiare importante precum Goldman Sachs, Barclays și J.P. Morgan, scrie Reuters.

Strategii de la casa de brokeraj au citat provocările continue ale pandemiei COVID-19 și ale războiului dintre Rusia și Ucraina – care a dus inflația la niveluri maxime de zeci de ani și a declanșat o înăsprire agresivă a politicilor – ca motive care stau la baza acestei perspective.

“Considerăm că performanța globală este probabil (să fie) afectată de recesiuni “continue” la nivel de țară pe parcursul anului viitor”, au declarat strategii Citi.

În timp ce banca de investiții de pe Wall-Street se așteaptă ca economia americană să înregistreze o creștere de 1,9% în acest an, aceasta este văzută mai mult decât înjumătățită la 0,7% în 2023.

Ea se așteaptă la o inflație anuală în SUA de 4,8% anul viitor, iar rata terminală a Rezervei Federale americane este văzută între 5,25% și 5,5%.

Printre alte zone geografice, Citi vede Marea Britanie și zona euro intrând în recesiune până la sfârșitul acestui an, deoarece ambele economii se confruntă cu presiunea constrângerilor energetice pe frontul cererii și al ofertei, alături de politici monetare și fiscale mai stricte.

Pentru 2023, Citi estimează că Marea Britanie și zona euro se vor contracta cu 1,5% și, respectiv, 0,4%.

În China, agenția de brokeraj se așteaptă ca guvernul să își atenueze politica de zero-COVID, care este considerată a conduce la o creștere de 5,6% a produsului intern brut anul viitor.

Între timp, piețele emergente sunt văzute cu o creștere de 3,7%, cu o creștere de 5,7% a Indiei – mai lentă decât previziunile de 6,7% din acest an – văzută ca fiind lider printre economiile majore.

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *