Ciucă: În cei 30 de ani de activitate în România, Banca Mondială a dezvoltat 73 de proiecte de 13,42 miliarde de dolari

banca mondiala

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, în cei 30 de ani de activitate în România, „Banca Mondială a dezvoltat 73 de proiecte, în valoare de 13,42 miliarde de dolari, proiecte care înseamnă investiţii şi reforme, dezvoltare şi bunăstare pentru români”.

„Sunt onorat să sărbătoresc alături de dumneavoastră cei 30 de ani de parteneriat dintre Banca Mondială şi România. În numele Guvernul pe care îl conduc, doresc să vă mulţumesc că aţi fost şi sunteţi alături de noi, un valoros şi experimentat ghid, pe drumul lung şi complicat al dezvoltării şi reformelor. În cei 30 de ani de parteneriat au fost cu siguranţă momente dificile, crize economice puternice, dar România a putut conta întotdeauna pe sprijinul şi expertiza oferite de Banca Mondială. În toată această perioadă, PIB-ul nostru a crescut de 9 ori, iar numărul firmelor chiar de 14 ori, ceea ce confirmă dinamica economică, dar şi valorificarea potenţialului de dezvoltare al ţării noastre. Împreună, am reuşit să construim un parteneriat de succes, care a generat schimbări majore, cu rezultate pozitive în sectoare cheie din economie. Recunoaştem, în egală măsură, rolul activ jucat în dezvoltarea mediului de afaceri din România asumat prin International Finance Corporation (IFC), ramura Băncii Mondiale destinată sectorului privat, care şi-a deschis biroul în ţara noastră în urmă cu 30 de ani. Astăzi, portofoliul IFC din România este cel mai mare şi mai complex la nivel european, aducând beneficii semnificative pentru economia ţării noastre”, a afirmat Nicolae Ciucă, luni, la evenimentul de aniversare a 30 de ani a Grupului Băncii Mondiale din România.

El a mai spus că, în prezent, „portofoliul activ al Băncii Mondiale în România este compus din 10 proiecte de investiţii în valoare totală de 1,78 miliarde USD şi 52 de servicii de asistenţă tehnică şi analitică”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„În cei 30 de ani de activitate în România, Banca Mondială a dezvoltat 73 de proiecte, în valoare de 13,42 miliarde de dolari, proiecte care înseamnă investiţii şi reforme, dezvoltare şi bunăstare pentru români. În prezent, portofoliul activ al Băncii Mondiale în România este compus din 10 proiecte de investiţii în valoare totală de 1,78 miliarde USD şi 52 de servicii de asistenţă tehnică şi analitică. Investiţiile vizează domenii cheie pentru dezvoltarea României, precum sănătatea, educaţia, mediul, buna guvernanţă. Viziunea experţilor Băncii Mondiale sprijină în mod direct eforturile ţării noastre privind trecerea la un model economic competitiv, sustenabil şi incluziv. Tranziţia de la economia centralizată, din perioada comunistă, la economia de piaţă, într-o ţară în care valorile democratice sunt garantate, ne-a permis ca azi, în faţa noilor provocări, să putem da dovadă de rezilienţă. Dar suntem datori să arătăm viziune şi responsabilitate faţă de provocările viitorului”, a subliniat premierul.

Şeful Executivului a apreciat angajamentul BM pentru problemele legate sustenabilitate şi climă.

„Apreciez în mod deosebit angajamentul Băncii Mondiale în România pe probleme legate de sustenabilitate şi climă, ţara noastră fiind aleasă a fi primul stat din Uniunea Europeană beneficiar al unui instrument al Băncii Mondiale, recent lansat-Raportul de ţară în domeniul schimbărilor climatice şi al dezvoltării. Acest raport ne ajută să identificăm oportunităţile de implementare a acţiunilor climatice atât de către sectorul public, cât şi de cel privat, astfel încât obiectivele de dezvoltare ale României să poată fi realizate în contextul adaptării la schimbările climatice. În actualul context geopolitic, determinat de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, au apărut provocări noi, legate de asigurarea de resurse energetice, pe de o parte, şi de menţinerea unor preţuri accesibile pentru consumatori. Ne bazăm şi pe asistenţa oferită de Banca Mondială pentru creşterea securităţii energetice şi a securităţii alimentare, obiective importante pentru România în aceste vremuri tulburi”, a explicat Ciucă.

Totodată, el a vorbit despre importanţa eradicării sărăciei extreme.

„Eradicarea sărăciei extreme şi prosperitatea generată prin creştere economică, incluziune şi dezvoltare durabilă, nu sunt doar obiectivele asumate la nivel global de Banca Mondială. Sunt obiective pentru realizarea cărora Guvernul României face eforturi constante. Am alocat cel mai mare buget pentru investiţii şi înţelegem valoare fiecărui euro din cele 90 de miliarde puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Aceste resurse sunt esenţiale pentru a combate sărăcia şi a dinamiza ritmul de creştere al economiei noastre. Sunt încrezător că fondurile europene şi facilităţile oferte de Grupul Băncii Mondiale reprezintă un sprijin important pentru a accesa resursele de dezvoltare necesare”, a completat prim-ministrul.

„Banca Mondială ne-a ajutat întotdeauna când am avut de făcut reforme de sistem, esenţiale pentru dezvoltarea ţării, reforme vizate în programele cu fonduri europene”, a mai spus el.

„Şi acum, când avem de făcut reforme de profunzime la care ne-am angajat la nivel de Guvern în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă – e vorba de reforma pensiilor, reforma Venitului Minim de Incluziune, reforma administraţiei şi a funcţiei publice – asistenţa Băncii Mondiale este esenţială şi reprezintă o garanţie în plus a profesionalismului şi finalizării acestor reforme. Prin tot ce ne-am angajat să facem, de la investiţii, la reforme, dorim să contribuim prin stabilitatea noastră, la stabilitatea din regiunea noastră. De aceea avem nevoie de experienţa dumneavoastră şi de asistenţa pe care ne-o puteţi asigura pentru realizarea acestor obiective. La final, doresc să vă mulţumesc încă o dată pentru parteneriatul nostru de succes şi sprijinul pe care îl oferiţi ţării noastre, pentru ca România să aibă o economie durabilă, sustenabilă, o economie adaptată la schimbările care ne aşteaptă. Împreună, generăm soluţii pentru viitorul României şi am certitudinea va fi o construcţie de succes”, a conchis Ciucă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: