Clienții Engie primesc oferte cu prețul „real” de peste trei ori mai mare decât prețul actual. Facturile sunt plafonate, dar efectul se va simți la anul în aprilie

facturi bani energie Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Engie, cel mai mare furnizor gaze naturale pentru populație, trimite zilele acestea oferte noi clienților cărora le expiră contractul, iar noul preț al gazelor este de peste trei ori mai mare decât cel actual. Compania explică însă că, până la finalul lui martie 2023, facturile la gaze sunt plafonate la un preț mai mic.

„Oferta ta va expira în perioada următoare, așa că ți-am pregătit o nouă ofertă ale cărei condiţii de preț vor fi valabile începând cu data de 01.07.2022”, este mesajul transmis clienților care primesc în aceste zile oferte noi.

Exemple de modificare de ofertă transmise de Engie:

Oferta actuală:

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Preț gaze naturale: 0,175 lei/kWh fără TVA
Preț transport: 0,009 lei/kWh
preț distribuție: 0,03013 lei/kWh

Fără TVA: 0,21413 lei/kWh
Cu TVA: 0,25481 lei/kWh

Noua ofertă, de la 1 iulie:

Preț gaze naturale: 0,532 lei/kWh fără TVA
Preț transport: 0,012 lei/kWh
Preț distribuție: 0,03232 lei/kWh

Fără TVA: 0,57632 lei/kWh
Cu TVA: 0,68582 lei/kWh

Așadar, prețul gazelor la un an distanță este de 3,05 ori mai mare.

Oferta actuală:

Oferta nouă:

În această ofertă, prețul gazelor este de peste 3,4 ori mai mare, de la un an la altul.

Compania mai menționează că perioada de aplicare a ofertei-tip, adică perioada în care se aplică prețul din aceasta și condițiile asociate, este de 9 luni.

Asta pentru că, reamintește și Engie, preţul final facturat al gazelor naturale pentru clienții casnici este plafonat la valoarea de maximum 0,31 lei/kWh în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, conform OUG nr. 27/2022, art.1 (2) lit.a). Acesta include componenta de achiziție, componenta de furnizare în valoare de 0,012 lei/kWh (reprezentând 3,8% din prețul final), tarife şi taxe, inclusiv TVA.

Însă de la 1 aprilie 2023, clienții Engie vor plăti prețurile triple, dacă statul nu prelungește schema de plafonare și compensare a facturilor.

La solicitarea Economedia, Engie a transmis că pieţele en-gros de gaze naturale și energie electrică continuă să traverseze o perioadă de volatilitate extremă a prețurilor și de lichiditate redusă, atât în România, cât și la nivel european. Aceasta este amplificată și pe fondul conflictului din Ucraina și al impredictibilității generate de disponibilitatea surselor de gaze pentru iarna 2022/2023.

„Aceste condiții de piață, cu niveluri de preț de achiziție record, sunt reflectate în actualizarea prețurilor de vânzare ale gazelor naturale și energiei electrice practicate de ENGIE Romania. Facem însă precizarea că, în baza schemei de sprijin, clienții sunt protejați de aceste creșteri vertiginoase ale prețurilor la energie plătind, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, un preț plafonat. ENGIE Romania aplică toate măsurile de plafonare, conform prevederilor legale, după cum se precizează în informările transmise clienților noștri”, au transmis reprezentanții companiei de gaze.

Engie mai atrage atenția că prețul gazelor va rămâne ridicat și în 2023 și recomandă consumatorilor să fie atenți la consumul de energie.

„Dat fiind că noul context geopolitic va avea influențe pe termen mediu și lung asupra pieței de energie – observăm deja că prețul gazului cu livrare în 2023 rămâne la un nivel foarte ridicat pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) – acordarea unei atenții sporite consumului de energiei rămâne singura modalitate de a putea controla valoarea facturilor la energie”, arată răspunsul transmis de Engie la solicitarea Economedia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. La furnizorul actual (E.n) cel care are cei mai multi clienti in Romania oferta pentru aditional incepand cu luna Iulie este de 4 ori mai mare

  2. Trăim într-o țară condusă de nebuni , la conducerea tuturor instituțiilor de stat și chiar cu un capital parțial de stat sunt numai nebuni. Mai bine ne apucam să construim spitale de psihiatrie.

  3. Da, nebuni sunt si aia care-i voteaza. Mai bine legalizam ciupercile cubensis. Fata de psihiatrii, astea chiar functioneaza. V-o zice Regele Nebunilor. 😀

    Pt. detalii tratament, contactati Camera Deputatilor. Dupa ce vor fi legale, pt. ca puterea lor vindecatoare e inevitabila si urechilor romanesti, imi veti simti prezenta …

    N-are sens sa va dau ‘link-uri’, daca va e frica de voi insiva … Do your homeworks, USRists. Chiar de la Sibiu in sus dai de ele …

  4. Ca idee, fata de orice alt medicament, actioneaza doar la hormonul “Iti multumesc”, hormon al satietatii, clar dereglat la 75% din Populatia Globala.

    Trebuie sa cunoasteti istoria serotoninei, ca sa intelegeti ca mai intai a aparut in stomac si pe urma in creier … O intreaga poveste demna de ecranizat …

  5. piata stabileste pretul , nue mare , a fost la 1leu cu tot cu trasnsport…. invatati sa platiti pretul corect, ca aveti nevoie de pensii marite, astea vin din taxele pe companiile de energie. am oferta asta din oct. anul trecut

  6. Din pacate “Piata” inseamna “Pacanelele”. Ar fi o lume minunata fara ele. Bursa e cel mai nociv lucru inventat vreodata. Ai toti spiridusii manipulativi, perfect ilegali, si in special pe resurse cu uriase monopoluri. (cat % din Europa depinde de Gazprom ?)

    L-as numi ‘Sindromul Irlanda’. Au exportat tot pana au murit de foame si asta doar in decursul secolul precedent. Asta nu e ‘Piata’, e Prostie Pura.

    Da, ironic, prostia se plateste.

    Nu e nici-un mister in faptul : cu cat esti mai sarac, cu atat mai dependent, vulnerabil, neputincios. Ar fi imperativ necesara o taxa progresiva pe ‘Lafaiala’.

    Vorba cuiva : Imi platesc secretara anual cat clubul de sampanie la roaba …

    Despre ce vorbim ?

  7. Engie invoca pretul de pe piata de astazi, cand este foarte mare. Dar
    eu nu cred ca Engie este un butic. Proprietarul butic-ului cumpara astazi marfa din en-gros si o vinde maine. Gazul se cumpara astazi, sau maine, sau peste o luna, la un pret. Se stocheaza! De fiecare data pretul este diferit. Logic este ca pretul de vanzare sa fie o medie.
    Asta una la mana.
    Daca pana la 1 aprilie 2023 exista lege care plafoneaza pretul, de ce trebuie sa semnam contracte noi pe alt pret? Oare nu cumva Engie va cauta ca dupa aceasta data sa-si recupereze diferenta? Eu am primit o luna compesatie, in aceasta iarna, pentru ca ulterior sa mi se ceara suma, pe factura, inapoi. Fara explicatie!
    Rog toti abonatii sa refuze noile tarife sau sa solicite contracte valabile pana la 31 martie 2023 cu pretul maxim prevazut de lege!
    Cu tot respectul pentru economia de piata si fata de piata concurentiala, care a bulversat complet preturile, pentru ca nebunia de aici a inceput, nu de la razboi, eu cred ca pentru populatia Romaniei ar fi protejata daca unele ramuri ar ramane monopol de stat! Gazele si energia electrica ar fi utilitati care nu ar trebui liberalizate.
    In acest moment nu exista jucatori cinstiti pe aceste piete. Nu exista decat speculanti! Guvernantii care accepta aceasta situatie sunt complici!

  8. Păi exact aceasta este schema prin care se ” scurg ” banii din Romania, statul. ” plătește compensația ” către Engie și banii dispar in Franța, fără să întrebe nimeni nimic, never, ever, forever…. Ca și la Bechtel, că la Roșia, ” nu ” se extrage aur, dar au pleacat vagoane întregi ” via Canada ” … ș.a.m.d. Pe scurt , in țara nimănui, este trai pe vătrai…

  9. Verificați și Hidroelectrica care oferă 2030 lei/MW pentru firme adică 2.03 lei pe kw. Este public pe site-ul lor. Asa se finanțează bugetarii de pe spinarea celorlați care tac, nu votează ca nu au pe cine ( pe alții care nu au mai fost sau anulare de vot sa vadă ca eventualul câștigător e de fapt pe locul 2)

  10. Pai ce, sunt proști sa facă contracte pe prețul plafonat? Diferența dintre prețul plafonat și-o ia de la stat, pot face și 50 lei metrul cub, cu cât mai mare, cu atât sug la stat mai mult.
    Diferenta tot noi o plătim, din accize imense la benzină și motorină (cu preturi ce nu au justificare), taxe și impozite mai mari, preturi la produse mult mai scumpe, plafonarea și neaplicarea legii salarizării pe 2022 (doar medicii au beneficiat de ea, în avans chiar, că era nevoie de ei în pe timpul “pandemiei”).
    Asta e schema europeana, se ia gaze ieftine de la ruși și se vând la proști de zece ori mai scumpe (drept gaze americane sau arabe), ce contează că oamenii nu mai au ce manca …
    Gazul trebuia declarat resursă strategică și apoi monitorizate și controlate prețul de cumpărare și stocarea, sa exportăm abia după ce ne facem stoc suficient de gaze ieftine.
    Dar cui sa ii pese de oamenii de rând?

  11. Sint client engie. Facturile pe aprilie mai si iunie mi-au venit cu un preț mediu pe mc de 3,75 lei. adică de12 ori mai mare fata de prețul plafonat la 0,31 lei pe mc prin OU.27 /aprilie 2022.

    • In factura s-au introdus șmecheria cu kwh că sa inducă lumea în eroare și să pară prețul mic (lumea confunda kwh cu metrul cub citit din contor).
      Prețul plafonat e de 0,31 lei/kwh, nu per metru cub. Un metru cub este echivalat cu 10,793 kwh, așa că prețul per metru cub devine 10,793 x 0,31 = 3,34583 lei per metru cub.
      Ați ințeles?

  12. Nu doar Engie au preturile la acel nivel, ci toti furnizorii. Ba chiar oferta Engie e una din cele mai scazute. La unii furnizori preturile ajung si la 1500 lei/MWh, probabil ca au pus un pret mare ca sa incaseze cat mai mult de la stat. Trebuie rezovata problema de la baza: afluenta de gaze atat din productia interna cat si din import, chiar si rusesti. Cu interdictiile astea nu le-am facut rau rusilor cat ne-am facut chiar noua.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.