Engie, cel mai mare furnizor gaze naturale pentru populație, trimite zilele acestea oferte noi clienților cărora le expiră contractul, iar noul preț al gazelor este de peste trei ori mai mare decât cel actual. Compania explică însă că, până la finalul lui martie 2023, facturile la gaze sunt plafonate la un preț mai mic.
„Oferta ta va expira în perioada următoare, așa că ți-am pregătit o nouă ofertă ale cărei condiţii de preț vor fi valabile începând cu data de 01.07.2022”, este mesajul transmis clienților care primesc în aceste zile oferte noi.
Exemple de modificare de ofertă transmise de Engie:
Oferta actuală:
Preț gaze naturale: 0,175 lei/kWh fără TVA
Preț transport: 0,009 lei/kWh
preț distribuție: 0,03013 lei/kWh
Fără TVA: 0,21413 lei/kWh
Cu TVA: 0,25481 lei/kWh
Noua ofertă, de la 1 iulie:
Preț gaze naturale: 0,532 lei/kWh fără TVA
Preț transport: 0,012 lei/kWh
Preț distribuție: 0,03232 lei/kWh
Fără TVA: 0,57632 lei/kWh
Cu TVA: 0,68582 lei/kWh
Așadar, prețul gazelor la un an distanță este de 3,05 ori mai mare.
Oferta actuală:
Oferta nouă:
În această ofertă, prețul gazelor este de peste 3,4 ori mai mare, de la un an la altul.
Compania mai menționează că perioada de aplicare a ofertei-tip, adică perioada în care se aplică prețul din aceasta și condițiile asociate, este de 9 luni.
Asta pentru că, reamintește și Engie, preţul final facturat al gazelor naturale pentru clienții casnici este plafonat la valoarea de maximum 0,31 lei/kWh în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, conform OUG nr. 27/2022, art.1 (2) lit.a). Acesta include componenta de achiziție, componenta de furnizare în valoare de 0,012 lei/kWh (reprezentând 3,8% din prețul final), tarife şi taxe, inclusiv TVA.
Însă de la 1 aprilie 2023, clienții Engie vor plăti prețurile triple, dacă statul nu prelungește schema de plafonare și compensare a facturilor.
La solicitarea Economedia, Engie a transmis că pieţele en-gros de gaze naturale și energie electrică continuă să traverseze o perioadă de volatilitate extremă a prețurilor și de lichiditate redusă, atât în România, cât și la nivel european. Aceasta este amplificată și pe fondul conflictului din Ucraina și al impredictibilității generate de disponibilitatea surselor de gaze pentru iarna 2022/2023.
„Aceste condiții de piață, cu niveluri de preț de achiziție record, sunt reflectate în actualizarea prețurilor de vânzare ale gazelor naturale și energiei electrice practicate de ENGIE Romania. Facem însă precizarea că, în baza schemei de sprijin, clienții sunt protejați de aceste creșteri vertiginoase ale prețurilor la energie plătind, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, un preț plafonat. ENGIE Romania aplică toate măsurile de plafonare, conform prevederilor legale, după cum se precizează în informările transmise clienților noștri”, au transmis reprezentanții companiei de gaze.
Engie mai atrage atenția că prețul gazelor va rămâne ridicat și în 2023 și recomandă consumatorilor să fie atenți la consumul de energie.
„Dat fiind că noul context geopolitic va avea influențe pe termen mediu și lung asupra pieței de energie – observăm deja că prețul gazului cu livrare în 2023 rămâne la un nivel foarte ridicat pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) – acordarea unei atenții sporite consumului de energiei rămâne singura modalitate de a putea controla valoarea facturilor la energie”, arată răspunsul transmis de Engie la solicitarea Economedia.