Clotilde Armand vrea să transforme Piața Matache din București într-un „hub cultural și pol al gastronomiei”. Ateliere meșteșugărești, cinema și târguri în incintă

Piata Matache Sursa foto: Facebook / Piata Matache

Piața Matache, punct de atracție al Bucureștiului de un secol și jumătate, va trece printr-o schimbare radicală. Ce înseamnă acum tradițional o piață va deveni un „hub cultural și un pol al gastronomiei autohtone”. Sau cel puțin vrea Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, care a scos la licitație studiul de fezabilitate pentru transformarea obiectivului.

Spațiile comerciale adiacente pieței agroalimentare pătrați vor fi demolate, pentru a lăsa locul unor noi construcții, unde vor fi ateliere meșteșugărești, spații cultural-educaționale pentru învățarea de meserii și deprinderea de aptitudini, cafenele, restaurante și food-truck-uri, târguri tematice, potrivit specificațiilor din Caietul de Sarcini. Toate construcțiile noi ar trebui să respecte cele mai noi prevederi europene privind economiile de energie și apă.

„Construcție nouă cu regim de înălțime S+P+E: Subsol pentru parcare de 350 mașini și spații tehnice în suprafață de aproximativ 10.768 mp; Parter pentru spații publice și spații comerciale în sistem pavilionar accesibil din galerii acoperite, alimentație publică, acces auto în suprafață de aproximativ 8.000 mp; Etaj pentru zona lounge, concerte, open cinema, cafenele, bar, în suprafață de aproximativ 4.800 mp și terase în suprafață de aproximativ 3.200 mp; Amenajare teren pentru asigurarea circulațiilor, configurarea căilor de acces, amenajare spații verzi, mobilier și dotări urbane în suprafață de aproximativ 3.725,50 mp.”, este descrierea din SICAP a licitației.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În traducere, ce înseamnă acum aglomerarea de spații comerciale adiacentei pieței propiru-zise ar urma să fie demolate, iar în locul lor ar trebui să apară o construcție nouă, cu o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați, cu regim de înălțime 1S + P + E, unde vor fi fi integrate toate obiectivele dorite de PS1. În plus, aici va fi și o parcare, alei pietonale, spații publice. Practic, Primăria ar vrea ca Piața Matache să se transforme într-un fel de cartier cultural, care să fie pus ca reper bucureștean turistic, și nu numai pentru aprovizionare cu produse.

Studiul de fezabilitate are un cost estimat de 718.000 lei și va include topografie, geotehnică, studiu de trafic și altele și ar trebui finalizat în 110 zile de la semnarea contractului cu firma câștigătoare a licitației. Ofertele se vor deschide în 17 ianuarie. Departajarea lor se va face prin preț, soluția abordată pentru reamenajarea Pieței, propunerile făcute pentru creșterea atractivității zonei și soluția cu o amprentă cât mai mică de carbon.

Trebuie precizat că SF-ul poate fi executat, dar proiectul de reconstrucție a Pieței Matache, care se va baza pe acest studiu, trebuie votat în Consiliul Local al Sectorului 1, unde PNL și PSD au majoritatea absolută.

Piața „Matache” din București se află la intersecția Căii Griviței cu Calea Buzești, renumit loc de tranzit al comercianților de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Printre ei se afla și măcelarul Loloescu Matache. Acesta și-a început afacerea după Războiul de Independență, către 1879, când a început să se construiască vestita hală Matache. La acea vreme, intersecția Căii Griviței cu Calea Buzești se afla la marginea orașului. La 18 ianuarie 1948, Piața „Matache Măcelaru” devine piață de stat cu numele de Piața „Ilie Pintilie”. În 2012, Piața Matache a fost demolată de primarul Bucureștiului, de la acea vreme, Sorin Oprescu, pentru a putea face lărgirea străzii Buzești. Ulterior, a fost construită, pe o structură metalică, noua piață agroalimentară și chioșcuri modulare pentru diferiți comercianți, și așa arată Piața și acum.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cartier cultural in zina Matache?
    O mare parcare publica de 2000 sau 3000 locuri pe 6, 7, 8 etaje cu un mall si dispare imcet, incet zona aia cu interlopi si boschetari!
    Plus ca opresti si parcarile neregulamentare de pe trotuar!
    Viabilizeaza si urbanizeaza zona aia rau famata!
    As spune care e termenul despre “cartierul cultural” dar poate fi considerat rasist!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.