Coaliţia de guvernare ia în calcul să renunţe la creşterea taxelor locale, respectiv a impozitului pe locuinţe (Surse)

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Coaliţia de guvernare ia în calcul să renunţe la creşterea taxelor locale, respectiv a impozitului pe locuinţe cu 50%, prin creşterea bazei de impozitare cu 50%, după ce prevederea a trecut de plenul Senatului şi era blocată în Camera Deputaţilor, au precizat surse parlamentare pentru News.ro. O şedinţă a coaliţiei este aşteptată săptămâna aceasta, pentru a tranşa deciziile privind piaţa energiei.

Coalitia de guvernare vrea să renunţe la majorarea taxelor locale, la mai bine de o lună de la votul din Senat, pe Ordonanta prin care s-a decis majorarea cu până la 50% a bazei de impozitare.

Potrivit surselor citate, liderii coaliţiei nu au reuşit să ajungă la un acord cu reprezentanţii autorităţilor locale, astfel că se ia în calcul o respingere a Ordonanţei în Camera Deputaţilor şi renunţarea, deocamdată, la această măsură.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declara desprea majorarea taxelor pe proprietate, că ”trebuie să înţelegem că s-a dus comunismul, a plecat din România” şi că ”nu mai putem impozita oamenii la fel, pe clădiri aflate în alte locaţii, în alte judeţe”. El arăta că prin descentralizare, autorităţile locale vor decide dacă majorează aceste taxe şi a precizat că Ministerul de Finanţe va veni cu norme de aplicare.

În iulie, Guvernul a decis să modifice impozitarea proprietăților începând cu 1 ianuarie 2023. Astfel, Executivul a decis că se va trece de la impozitul în funcție de zonă și materialele de construcție folosite la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială. Proiectul a fost adoptat de Guvern și acum este în dezbatere în Parlament, unde pot fi aduse modificări.

Cu toate acestea, la un loc, notarii, evaluatorii autorizați și primarii au avertizat în ultimele luni că măsura va duce la un blocaj și la imposibilitatea ca autoritățile locale să calculeze și să colecteze impozitele locale.

Așadar, acum, autoritățile vor să renunțe la calcularea impozitelor după grila notarială. Astfel, Ministerul Finanțelor a pregătit un nou mecanism, astfel încât impozitarea locuințelor să se facă după algoritmul folosit și astăzi, dar la valori majorate cu circa 50%, după cum scria profit.ro. Acest amendament era semnat chiar de Ministerul Finanțelor.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, ulterior, că decizia privind creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale a fost una luată în coaliție, precizând că varianta privind stabilirea impozitelor după grilele notariale a fost amânată după ce autorităţile locale au atenţionat că ar fi imposibil de realizat până la finalul anului 2022.

Senatul a adoptat, în octombrie, creșterea impozitelor pe proprietate cu până la 50%, de anul viitor. Senatul este prima cameră sesizată, în timp ce for decizional este Camera Deputaților.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Ar fi bine daca ar lua in calcul ca taxele locale sa ramana local, sa nu mai fie trimise la guvernul central. Asa s-ar dezvolta si restul tarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *