Colterm repornește căldura în Timișoara, pentru o săptămână. Compania a găsit un furnizor temporar de gaze

Alina Bratu oct. 27, 2021 0 comentarii
Timișoara Sursa foto Economedia (3)

După o noapte fără căldură și apă caldă, municipalitatea din Timișoara anunță că găsit o soluție pentru repornirea furnizării agentului termic de către Colterm, dar doar temporar.

Mai precis, OMV Petrom va furniza de urgență gaze către Colterm, pentru a permite furnizarea căldurii în următoarea săptămână. Va fi pornit doar CET Sud, cu un consum minim de gaz.

„Am reușit să găsim o soluție de avarie cu un alt furnizor de gaz. Încheiem în aceste ore un contract de urgență pentru o cantitate de gaz care asigură clienților Colterm căldura și apa caldă pentru o săptămână, într-un sistem minimal. Plata o asigurăm în avans din bugetul local: 5 milioane de lei, toți banii de care dispunem momentan. În seara asta, Colterm va fi reconectat la gaz și va putea reporni sistemul de încălzire. Din păcate, va putea opera doar cu CET Sud cu un consum minim de gaz, ceea ce va asigura funcționarea sistemului preponderent în orele de noapte. Spitalele vor avea căldură fără întrerupere”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Prețul gazului va crește

În continuare municipalitatea încearcă să găsească soluții de durată, însă anunță că prețul gazului va crește, așa că va avea nevoie de sprijin de la bugetul de stat.

„Continuăm să lucrăm pe mai multe variante de soluții pentru ca timișorenii abonați la Colterm și spitalele să aibă în această iarnă căldură și apă caldă. Susținerea din partea bugetului de stat va trebuie să joace un rol important, acest lucru fiind valabil pentru toate companiile de termoficare din România. Urmează o perioadă grea pentru toți din cauza creșterii prețului la gaz și energie electrică și facem tot ce putem la nivel local și național să o trecem cu bine. Costuri însă vor fi, pentru toți, iar Timișoara a fost un semnal de alarmă. De aceea este necesară o soluție națională care să sprijine și consumatorii cu centrale proprii și pe cei conectați la sistemele publice de termoficare”, a adăugat primarul Timișoarei.

Ministrul Energiei: Am reuşit să găsim o soluţie, provizorie

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a anunţat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, că s-a reuşit găsirea unei soluţii provizorii pentru asigurarea pentru o săptămână a încălzirii municipiului Timişoara.

„Vreau să anunţ că astăzi am reuşit să găsim o soluţie, provizorie, e adevărat, pentru încălzirea municipiului Timişoara pentru încă o săptămână”, a spus Popescu, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectului de aprobare a OUG privind compensarea creşterii preţurilor la energie, scrie Agerpres.

El a făcut un apel la municipalitate să rezolve în continuare această problemă

„Sper şi fac apel la municipalitate să rezolve odată problema aceasta. Când a fost introdusă compania în insolvenţă trebuia să gândească ce se întâmplă cu acest lucru. Noi am reuşit astăzi, împreună, să găsim o soluţie, dar trebuie să gândească şi de unde facem rost de finanţare”, a adăugat Popescu.

Timișoara a rămas, începând de marți, fără căldură. Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat oficial că de marţi de la prânz E.ON a sistat furnizarea gazului pentru societatea de termoficare Colterm. „Ştiu că este o veste devastatoare pentru cei care suferă în spitale, personalul medical, pentru cei care stau acasă, au copii mici, sunt în vârstă, care poate lucrează de acasă. Vom face tot posibilul să repornim căldura, cât de repede posibil, în Timişoara”, a spus Dominic Fritz.

Ulterior, E.ON a anunțat că vrea să furnizeze gaze naturale direct spitalelor din Timişoara, în baza unor contracte încheiate cu fiecare unitate în parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *