Comisar european: România ar putea primi un avans de 13% din fondurile Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă până în vară

Acces Interzis pe Autostradă

Experţii Comisiei Europene (CE) vor face o analiză de cost pe fiecare proiect inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar dacă lucrurile merg bine se poate primi un avans de 13% din totalul fondurilor înainte de luna iunie, a afirmat, vineri, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, într-o dezbatere de specialitate. Aceasta a menționat și importanța procesului de vaccinare, în directă legătură cu speranțele privind revenirea economiei.

“Cred că există, în momentul de faţă, motive de optimism (în privinţa economiei, n.r.) datorită campaniei de vaccinare, care începe să prindă viteză în ţările Uniunii Europene. Toate estimările spun că, după un trimestru mai lent, ne putem aştepta la imunizarea populaţiei într-un procent extrem de mare pentru a opri pandemia undeva la sfârşitul acestei veri. Asta ar însemna o ridicare cât mai rapidă a restricţiilor. Ca oportunităţi de finanţare, în acest moment statele membre sunt pe ultima sută de metri cu depunerea Planurilor Naţionale de Redresare Economică şi Rezilienţă. Dacă e să mă refer la domeniul transporturilor, Planul Naţional al României, în forma pe care am văzut-o până acum, există o alocare importantă pentru transporturi. Să vedem cât va fi în final, dar în orice caz un minim de două miliarde de euro ar fi o şansă importantă pentru infrastructura din România. Sigur, nu acoperă toate nevoile. După depunerea Planului care, teoretic, are termen limită sfârşitul acestei luni, intră experţii Comisiei care trebuie să facă analiză de cost pe fiecare proiect. Dacă lucrurile merg bine, se poate primi un avans de 13% din totalul fondurilor înainte de luna iunie. Negocierile nu sunt încă finalizate, deci vom vedea în curând care vor fi datele exacte pentru acordarea primelor fonduri”, a declarat Vălean, citată de Agerpres.

Oficialul european a adăugat că România trebuie să aibă “o listă de proiecte concrete, mature, care să permită cheltuirea rapidă a banilor, pentru că ultimele decontări se vor face în 2026”.

“Proiectele, la nivel provizoriu, arată bine, dar aştept detaliile. Mai sunt ţări care nu au depus (PNRR-uri, n.r.), sunt ţări care au spus că nu depun (la termen, n.r.). Olanda, de exemplu, va depune până în septembrie, dar e problema lor pentru că termenul de folosire a banilor – 2026 – rămâne”, a precizat Adina Vălean.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României este documentul strategic care fundamentează priorităţile de reformă şi domeniile de investiţii la nivel naţional pentru instituirea Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Mai multe despre PNRR puteți citi AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *