Comisia Europeană a aprobat înființarea Alianței industriei solare fotovoltaice. Este parte din Strategia UE care vrea să reducă dependența Europei de gazul rusesc

panouri solare, energie verde Sursa foto: Pexels

Comisia Europeană a aprobat în mod oficial o nouă Alianță industrială pentru energia solară fotovoltaică, cu scopul de a extinde tehnologiile de fabricare a produselor și componentelor fotovoltaice solare inovatoare. 

Alianța este una dintre inițiativele concrete ale Strategiei UE pentru energie solară, adoptată în mai 2022 în cadrul Planului REPowerEU, care va ajuta UE să atingă peste 320 GW de capacitate fotovoltaică solară nou instalată până în 2025 (mai mult decât dublu față de 2020) și aproape 600 GW până în 2030

Aprobarea de astăzi pregătește terenul pentru un apel de aderare la Alianță, care va fi publicat în noiembrie, se arată într-un comunicat al Comisiei. 

Comisarul Thierry Breton, responsabil pentru piața unică, a declarat: “Pentru a îndeplini obiectivele Europei în materie de energie regenerabilă – și pentru a evita înlocuirea dependenței de combustibilii fosili din Rusia cu noi dependențe – lansăm o alianță industrială pentru energia solară. Alianța va promova o industrie inovatoare și creatoare de valoare în Europa, ceea ce va duce la crearea de locuri de muncă aici. Industria solară din Europa a creat deja peste 357.000 de locuri de muncă. Avem potențialul de a dubla aceste cifre până la sfârșitul deceniului.” 

Odată înființată, alianța va reuni actori industriali, institute de cercetare, asociații de consumatori, ONG-uri și alte părți interesate de sectorul energiei solare fotovoltaice. 

Lansarea Alianței industriei solare fotovoltaice este așteptată până la sfârșitul anului. Comisia va colabora cu EIT InnoEnergy (Institutul European pentru Inovație și Tehnologie) în vederea înființării acesteia, bazându-se pe istoricul de succes al Alianței pentru baterii. 

De exemplu, Alianța pentru baterii a jucat un rol esențial în asigurarea faptului că, până în 2030, Europa poate satisface până la 90 % din cererea sa cu baterii produse în Europa. 

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *