Comisia Europeană cere României să elimine restricțiile la exportul de energie electrică

energie electrica Sursa foto: ACUE

Comisia Europeană a decis să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României pentru restricționarea exportului de energie electrică printr-o măsură incompatibilă cu articolele 35 și 36 din TFUEDirectiva (UE) 2019/944 și Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă de energie electrică, infoormează oficialii europeni.

Comisia consideră că această măsură are un efect echivalent unei restricții cantitative la export în sensul articolului 35 din TFUE și nu poate fi justificată în temeiul articolului 36 din TFUE. Din aceleași motive, se consideră că măsura încalcă și sus-menționata Directivă privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și Regulamentul privind piața internă de energie electrică.

România are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele identificate de Comisie. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Etapele procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor

Ministerul Energiei aşteaptă informarea oficială de la Comisia Europeană în legătură cu scrisoarea de punere în întârziere trimisă României pentru restricţionarea exportului de energie electrică, pentru a putea formula un răspuns, transmite Agerpres, citând surse din minister.

“Nu a venit hârtia oficială pentru a vedea exact despre ce este vorba. Este un comunicat, dar aşteptăm să vedem informarea exactă pentru a ne putea exprima pe lucruri concrete. Asta vrem să vedem şi vom răspunde în două luni”, au subliniat sursele citate.