Comisia Europeană consultă din nou statele membre cu privire la prelungirea şi ajustarea cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat de sprijinire a economiei în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei; acest cadru a fost adoptat de Comisie la 23 martie 2022 şi modificat pentru prima dată la 20 iulie 2022, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Această acţiune urmează unei prime consultări a statelor membre, lansată la 5 octombrie 2022. Având în vedere agresiunea prelungită a Rusiei împotriva Ucrainei şi efectele sale directe şi indirecte asupra economiei şi asupra situaţiei energetice, Comisia a consultat deja statele membre, printre altele, cu privire la posibila prelungire a cadrului temporar de criză şi la adăugarea de noi instrumente menite să sprijine reducerea cererii de energie electrică.

Ţinând seama de feedbackul primit deja de la statele membre şi având în vedere recentul regulament privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie [“Regulamentul (UE) 2022/1854”] şi propunerea Comisiei privind un nou regulament de urgenţă, în prezent Comisia consultă din nou statele membre, în special cu privire la posibile modificări referitoare la o ajustare specifică pentru a extinde posibilitatea ca statele membre să ofere garanţii publice întreprinderilor energetice pentru a acoperi garanţiile financiare aferente activităţilor lor de tranzacţionare, având în vedere preţurile actuale de pe piaţă şi volatilitatea.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

De asemenea, sunt vizate ajustări suplimentare pentru a permite statelor membre să ofere sprijin întreprinderilor afectate de preţurile ridicate ale energiei. Principalul obiectiv al propunerii este de a spori şi mai mult flexibilitatea pentru un sprijin mai rapid şi mai eficace acordat întreprinderilor care se confruntă cu creşteri semnificative ale costurilor lor cu energia, protejând în acelaşi timp condiţiile de concurenţă echitabile pe piaţa unică.

Modificările propuse completează Regulamentul (UE) 2022/1854. Datorită acestor modificări, cadrul temporar de criză va continua să le permită statelor membre să ofere sprijin necesar şi proporţional economiei, asigurând, în acelaşi timp, condiţii de concurenţă echitabile.

Comisia intenţionează să adopte cadrul temporar de criză revizuit până la sfârşitul lunii octombrie, ţinând seama de feedbackul primit din partea statelor membre şi, după caz, de elementele propunerii Comisiei privind un nou regulament de urgenţă pentru a aborda preţurile ridicate ale gazelor în UE şi pentru a asigura securitatea aprovizionării în această iarnă.