Comisia Europeană examinează o plângere vizând taxa impusă retailerilor străini de Ungaria

SPAR magazin Sursa foto: spar-international.com

Comisia Europeană examinează o plângere vizând taxa impusă retailerilor străini de Ungaria, după ce Guvernul austriac şi retailerul austriac Spar au ridicat obiecţii faţă de politica autorităţilor de la Budapesta într-o serie de scrisori consultate de Reuters, transmite Agerpres.

Taxele impuse retailerilor din Ungaria au fost crescute, după ce Guvernul de la Budapesta a anunţat o taxă specială în 2020, iar acum nivelul taxei este de 4,5% din venituri, se precizează în scrisorile trimise de directorul general de la Spar Austria, Hans Reisch, către Comisia Europeană în zilele de 4, 11 şi 20 martie.

În aceste scrisori, adresate comisarilor europeni pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, Industrie, Thierry Breton, şi Economie, Paolo Gentiloni, Reisch susţine că această taxă îi discriminează pe retailerii străini din Ungaria şi în consecinţă contravine legislaţiei europene.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

“Retailerii străini, inclusiv SPAR Hungary, plătesc cel mai ridicat nivel al taxei speciale. În contrast, competitorii ungari care operează în sistem de franciză beneficiază în mod constant de taxe mai mici (0-1%)”, se arată în scrisorile trimise de Hans Reisch. Acesta a adăugat că taxa îi forţează pe retailerii străini să opereze cu pierderi pentru că marjele de profit în sectorul de retail sunt mai mici de 4,5%.

La rândul lor, miniştrii Economiei şi Afacerilor Externe din Austria au trimis şi ei o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în data de 31 ianuarie 2024, în care susţin că politicile Ungariei în domeniul taxelor au un impact disproporţionat asupra capacităţilor retailerilor străini de a opera în mod profitabil în ţar vecină. “Ungaria urmează o abordare care este contrară obiectivelor pieţei intern, cu consecinţe negative serioase asupra retailerilor de produse alimentare din alte state membre UE”, se arată în scrisoarea trimisă de miniştrii din Austria şi consultată de Reuters.

Solicitat să comenteze cu privire la plângerea venită din Austria, Executivul comunitar a informat că “serviciile Comisiei au primit o plângere care vizează taxa impusă retailerilor din Ungaria şi o vor analiza în mod adecvat”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: