Comisia Europeană impune noi reguli pentru ca telefoanele mobile și tabletele să fie mai durabile și mai ușor de reparat / Un produs introdus pe piața UE va trebui să afișeze un indice de reparabilitate

telefoane Sursă foto: Unplash

Comisia Europeană a anunțat vineri că propune noi reguli de economie circulară pentru ca telefoanele și tabletele să fie mai durabile, mai eficiente din punct de vedere energetic și mai ușor de reparat, permițând consumatorilor să facă alegeri durabile.

Astfel, astăzi, Comisia propune noi norme pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri informate și durabile atunci când achiziționează telefoane mobile și telefoane fără fir, precum și tablete, în temeiul actualului regulament UE privind etichetarea energetică. Această nouă propunere vine în aceeași zi cu aprobarea de către Parlamentul European și Consiliu a unor măsuri menite să facă aceste dispozitive mai eficiente din punct de vedere energetic, mai durabile și mai ușor de reparat, în urma unei propuneri a Comisiei din noiembrie 2022, în temeiul Regulamentului UE privind proiectarea ecologică.

În conformitate cu regulamentul privind etichetarea energetică propus astăzi, smartphone-urile și tabletele introduse pe piața UE vor trebui să afișeze informații privind eficiența energetică, scorul de reparabilitate, longevitatea bateriei, protecția împotriva prafului și a apei și rezistența la căderi accidentale. Este pentru prima dată când un produs introdus pe piața UE va trebui să afișeze un indice de reparabilitate.

De partea lor, noile norme de proiectare ecologică pentru telefoanele mobile și fără fir și pentru tablete stabilesc cerințe pentru a asigura rezistența la căderi sau zgârieturi accidentale, protecția împotriva prafului și a apei și utilizarea unor baterii suficient de durabile. Acestea includ, printre altele, norme privind dezasamblarea și repararea, inclusiv obligația producătorilor de a pune la dispoziția reparatorilor piese de schimb esențiale în termen de 5-10 zile lucrătoare și până la 7 ani după ce modelul de produs nu mai este vândut pe piața UE.

Aceste măsuri contribuie la creșterea circularității economiei UE, la economisirea energiei, la reducerea amprentei noastre de carbon, la sprijinirea modelelor de afaceri circulare și la obținerea de beneficii pentru consumatori prin oferta ecologică europeană. Noile norme vor contribui, de asemenea, la optimizarea utilizării materiilor prime esențiale și la facilitarea reciclării acestora.

Sursă foto: Unplash

Comentarii

  1. Nu numai telefoanele, pentru multe utilaje, aparate, masini si electronice de mii de euro, service-urile producatorului recomanda cumpararea unui alt produs deoarece firma nu mai fabrica piese de schimb sau consumabile dupa expirarearea termenului de garantie a produsului trimis in service.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *