Comisia Europeană investighează tranzacția prin care compania de telecomunicații a Emiratelor Arabe Unite cumpără active telecom ale grupului ceh PPF, proprietarul PRO TV

antena, comunicatii, telecomunicatii, tehnologia 5g Sursa foto Pixabay Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană a anunțat luni că a declanțat o investigație aprofundată privind tranzacția prin care compania de telecomunicații a Emiratelor Arabe Unite, Emirates Telecommunications Group Company PJSC („e&”), vrea să cumpere active telecom (PPF Telecom Group) ale grupului ceh PPF, cu excepția activităților sale din Cehia.

Comisia își exprimă îngrijorarea preliminară cu privire la faptul că e& ar fi putut beneficia de subvenții străine care ar putea denatura piața internă a UE.

Anul trecut, e&, controlată de stat, acceptase să plătească 2,2 miliarde de euro pentru a achiziționa o participație de control în activele de telecomunicații ale grupului ceh PPF din Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Comisia este îngrijorată de faptul că societatea a primit fonduri de stat, echivalând cu subvenții nedrepte, pentru a încheia afacerea.

Raportul a adăugat că, de asemenea, comisia a pus la îndoială faptul că finanțarea de stat ar putea ajuta e& să depășească performanțele rivalilor din UE.

Ancheta preliminară arată că există suficiente indicii că e& a primit subvenții străine care denaturează piața internă a UE.

Presupusele subvenții iau în special forma unei garanții nelimitate din partea EAU și a unui împrumut de la băncile controlate de EAU care au facilitat direct tranzacția. Astfel de subvenții se numără printre cele mai susceptibile de a denatura piața internă, astfel cum se prevede în Regulamentul privind subvențiile străine. Comisia se teme că aceste subvenții ar fi putut îmbunătăți capacitatea e& de a efectua achiziția, precum și poziția concurențială a entității rezultate în urma fuziunii în UE în viitor, în special prin îmbunătățirea capacității acesteia de a-și finanța activitățile din UE în condiții preferențiale.

„Astăzi deschidem prima noastră investigație aprofundată privind o concentrare în temeiul Regulamentului privind subvențiile străine – achiziționarea de către Emirates Telecommunications a unor părți din PPF Telecom. Regulamentul privind regimul de supraveghere a finanțărilor străine ne permite să abordăm problema sprijinului care denaturează concurența din partea țărilor terțe pentru achiziționarea de întreprinderi în UE. Ancheta noastră va evalua, de asemenea, dacă e& ar fi putut primi subvenții străine care ar putea denatura concurența loială în sectorul telecomunicațiilor”, a declarat Comisarul European pentru Concurenţă Margrethe Vestager.

e&, cu sediul central în EAU, este un operator de telecomunicații controlat de stat care oferă servicii de telecomunicații, cum ar fi servicii de telefonie mobilă. Este al 18-lea cel mai mare operator de rețea mobilă din lume după numărul de abonați.

PPF, cu sediul central în Cehia, este un operator de telecomunicații în Cehia, Bulgaria, Ungaria, Serbia (Yettel) și Slovacia (O2). Aceste activități includ companii de telecomunicații și infrastructura de bază. În total, PPF deservește peste 10 milioane de clienți în acest sector.

PPF, un grup controlat de familia Kellner, este un imperiu cu activităţi în telecomunicaţii, media, servicii financiare şi comerţ digital, cu 61.000 de angajaţi în 25 de ţări, conform Bloomberg. PPF operează câteva posturi de televiziune şi companii media online în Europa Centrală şi de Sud-Est, inclusiv operatorul de televiziune Central European Media Enterprises (CME), care are în portofoliu branduri media precum Nova TV în Republica Cehă, Markiza în Slovacia, Pop în Slovenia și PRO TV în România.

Petr Kellner, cel mai bogat om din Europa de Est, a murit într-un accident de elicopter în 2021 și, de atunci, soția sa, Renata Kellnerova a preluat controlul grupului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: