Economia UE va avea anul acesta cea mai rapidă creștere din ultimele decenii, afirmă Comisia Europeană, care și-a revizuit prognozele de creștere pentru 2021 și 2022, în vreme ce relaxarea restricțiilor pandemice alimentează reluarea activității economice, scrie The Financial Times, citată de Rador.
Comisia a anunțat miercuri că economia UE va crește cu 4,8% anul acesta și cu 4,5% în următorul. Ar fi cea mai rapidă creștere de după 1976, deși la acea vreme blocul avea mult mai puține țări.
„Economia UE e pe cale de a avea anul acesta cea mai rapidă creștere din ultimele decenii, alimentată de o cerere solidă atât internă cât și globală și de o redeschidere neașteptat de rapidă a sectorului serviciilor în primăvara aceasta”, a declarat comisarul european al economiei, Paolo Gentiloni.
Economia UE a suferit o contracție de 6% anul trecut – ce mai gravă de la fondarea ei.
Germania e cotată cu o creștere de 3,6% în 2021, Franța cu 6% și Italia cu 5% în prognoza Comisiei. România e cotată cu cea mai rapidă creștere din UE, 7,4%.
PIB-ul zonei euro va crește cu 4,8% în 2021 și cu 4,5% în 2022, în vreme ce prognozele anterioare erau de 4,3%, respectiv 4,4%.
Acest fapt ar readuce PIB-ul real la valoarea sa pre-pandemie în ultimul trimestru al lui 2021 – mai curând decât prezicea Comisia chiar în primăvara aceasta.
Perspectivele mai bune se datorează ritmului rapid al vaccinării, care a permis multor țări să relaxeze restricțiile, ajutând astfel în special sectorul serviciilor. Și deplasările turistice în interiorul UE încep să se revigoreze, mărind cheltuielile consumatorilor.
Peste 62% din populația adultă a UE și a Zonei Economice Europene a fost vaccinată deja cu cel puțin o doză.
Gentiloni a avertizat totuși că e „esențial” ca statele membre să „continue măsurile de sprijin atât timp cât va fi nevoie” pentru a se putea „menține redresarea pe traiectorie”.
„Trebuie să ne întețim acțiunile de vaccinare, plecând de la progresul realizat în ultimele luni; răspândirea variantei Delta ne reamintește convingător că nu am a ieșit încă de sub umbra pandemiei”, a declarat el.
Creșterea rapidă coroborată cu scumpirea energiei electrice și blocajele din producție vor duce la creșterea prețurilor pentru consumatori anul acesta, a afirmat Comisia. Inflația medie din zona euro e estimată la 1,9% pentru 2021, însă, cum presiunile se vor ameliora, e ar urma revină la 1,4% în 2022.
Sursa: Financial Times/ Rador/ Traducere: Andrei Suba