Comisia Europeană: Redresarea UE e susținută de cea mai rapidă creștere din ultimele decenii /  Perspectivele mai bune se datorează ritmului rapid al vaccinării

Economia UE va avea anul acesta cea mai rapidă creștere din ultimele decenii, afirmă Comisia Europeană, care și-a revizuit prognozele de creștere pentru 2021 și 2022, în vreme ce relaxarea restricțiilor pandemice alimentează reluarea activității economice, scrie The Financial Times, citată de Rador.

Comisia a anunțat miercuri că economia UE va crește cu 4,8% anul acesta și cu 4,5% în următorul. Ar fi cea mai rapidă creștere de după 1976, deși la acea vreme blocul avea mult mai puține țări.

„Economia UE e pe cale de a avea anul acesta cea mai rapidă creștere din ultimele decenii, alimentată de o cerere solidă atât internă cât și globală și de o redeschidere neașteptat de rapidă a sectorului serviciilor în primăvara aceasta”, a declarat comisarul european al economiei, Paolo Gentiloni.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Economia UE a suferit o contracție de 6% anul trecut – ce mai gravă de la fondarea ei.

Germania e cotată cu o creștere de 3,6% în 2021, Franța cu 6% și Italia cu 5% în prognoza Comisiei. România e cotată cu cea mai rapidă creștere din UE, 7,4%.

PIB-ul zonei euro va crește cu 4,8% în 2021 și cu 4,5% în 2022, în vreme ce prognozele anterioare erau de 4,3%, respectiv 4,4%.

Acest fapt ar readuce PIB-ul real la valoarea sa pre-pandemie în ultimul trimestru al lui 2021 – mai curând decât prezicea Comisia chiar în primăvara aceasta.

Perspectivele mai bune se datorează ritmului rapid al vaccinării, care a permis multor țări să relaxeze restricțiile, ajutând astfel în special sectorul serviciilor. Și deplasările turistice în interiorul UE încep să se revigoreze, mărind cheltuielile consumatorilor.

Peste 62% din populația adultă a UE și a Zonei Economice Europene a fost vaccinată deja cu cel puțin o doză.

Gentiloni a avertizat totuși că e „esențial” ca statele membre să „continue măsurile de sprijin atât timp cât va fi nevoie” pentru a se putea „menține redresarea pe traiectorie”.

„Trebuie să ne întețim acțiunile de vaccinare, plecând de la progresul realizat în ultimele luni; răspândirea variantei Delta ne reamintește convingător că nu am a ieșit încă de sub umbra pandemiei”, a declarat el.

Creșterea rapidă coroborată cu scumpirea energiei electrice și blocajele din producție vor duce la creșterea prețurilor pentru consumatori anul acesta, a afirmat Comisia. Inflația medie din zona euro e estimată la 1,9% pentru 2021, însă, cum presiunile se vor ameliora, e ar urma revină la 1,4% în 2022.

Sursa: Financial Times/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: