Comisia Europeană susține că nu există penurie de petrol în Ungaria, în ciuda scandalului provocat de sancțiunile impuse Rusiei/ Ungaria și Slovacia au fost acuzate că încearcă să beneficieze de petrolul rusesc ieftin, în ciuda alternativelor

Foto: Lukoil, Facebook

Sancțiunile ucrainene asupra petrolului rusesc nu au împiedicat fluxurile de energie către Ungaria, a declarat luni Bruxelles-ul, respingând afirmațiile Budapestei cu privire la o penurie iminentă de combustibil, scrie Politico. Ungaria avertizează de câteva săptămâni cu privire la o criză energetică iminentă, după ce recentele sancțiuni ucrainene au blocat trecerea produselor gigantului energetic rus Lukoil pe teritoriul său. Slovacia a afirmat, de asemenea, că se va confrunta în curând cu o penurie.

Luni, însă, Comisia Europeană a declarat că Ungaria continua să primească aceeași cantitate de combustibil ca înainte de sancțiuni, solicitând atât Ungariei, cât și Slovaciei să furnizeze mai multe informații dacă doresc asistență din partea UE.

„Până în prezent, nu am observat nicio scădere a fluxurilor de petrol către Ungaria de la punerea în aplicare a sancțiunilor ucrainene”, a declarat Olof Gill, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru comerț, răspunzând la o întrebare din partea Politico.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Disputa privind petrolul datează din iunie, când Ucraina a impus sancțiuni Lukoil. Câteva săptămâni mai târziu, Ungaria și Slovacia, care încă importă petrol rusesc în temeiul unei derogări de la sancțiunile UE acordate țărilor fără ieșire la mare, au cerut UE să intervină și să forțeze Kievul să dea înapoi.

Cu toate acestea, criticii – inclusiv alți membri ai UE – au afirmat că cele două țări supraestimează impactul potențial al sancțiunilor. Mulți au remarcat, de asemenea, că scutirea de sancțiuni care le permite să cumpere petrol rusesc a fost întotdeauna destinată să fie temporară.

În ciuda războiului care face ravagii în Ucraina vecină, Ungaria a crescut de fapt importurile de combustibil rusesc ieftin și a încheiat noi acorduri privind gazele naturale cu Moscova. Potrivit lui Gill, Comisia a solicitat mai multe informații de la Budapesta și Bratislava cu privire la natura preocupărilor lor.

„Răspunsurile la întrebări sunt, în opinia noastră, până în prezent incomplete și nu sunt suficient de detaliate”, a declarat Gill. „Sunt încă necesare răspunsuri mai detaliate pentru a încheia analiza Comisiei … și sunt încă necesare mai multe analize pentru a evalua necesitatea unor măsuri specifice din partea Comisiei.”

Săptămâna trecută, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a afirmat că Ucraina amenință securitatea energetică a țării sale și blochează o treime din livrările pe care aceasta intenționează să le importe. Budapesta nu a furnizat nicio dovadă a întreruperii livrărilor.

Partea maghiară – care se bucură de unele dintre cele mai mici prețuri la carburanți de pe continent, chiar dacă vecinii săi încearcă să se diversifice în detrimentul Rusiei – a propus un acord prin care o firmă maghiară ar prelua proprietatea asupra petrolului înainte ca acesta să intre în Ucraina, ceea ce i-ar putea permite să ocolească sancțiunile Lukoil și să rezolve impasul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: